Отдавна е известно, че чаят е изключително полезна напитка, защото съдържа антиоксиданти. Последни изследвания обаче установиха, че хората, които не обичат да пият „чист“ чай, трябва да внимават. Много от продуктите, които традиционно се добавят, може да доведат до опасни здравословни проблеми. Оказва се, че лимонът, млякото и захарта не бива да се комбинират с чай, съобщиха специалисти от Канада и Великобритания.

Добавянето на захар в чая води до прекалено бързо усвояване на глюкозата от организма и рязко покачване на нивото ѝ в кръвта. Навикът да се пие такава комбинация може да причини резистентност към инсулина и като следствие опасни нарушения в дейността на вътрешните органи и системи.

Експертите съветват само в изстинал чай да се добавя лимон, защото горещата напитка унищожава всичките му полезни вещества и най-вече витамин С.

Според учените млякото в чая намалява съдържащите се в него природни антиоксиданти. Колкото до съчетаването на чая с мед, тази напитка е полезна само до температура от 40 градуса. При над 60 градуса медът лесно се превръща в канцероген, констатираха експертите.

Сподели във Facebook