Според експерти от Съюза на педиатрите в Италия физическата активност в детска възраст създава важна база за предотвратяване  на много здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, диабет, астма и т.н. Според специалистите няколко прости съвета ще помогнат за хармоничното развитие на най-малките.

С плуване може да се започне в ранна възраст. На три години децата вече използват цялата си мускулна маса и не рискуват да получат сериозни травми. На 5-годишна възраст може да се занимават с гимнастика, но тренировките трябва да бъдат щадящи. Към сериозна спортна подготовка е добре да се пристъпи не по-рано от 8-годишна възраст.

Педиатрите съветват децата да не се занимават с футбол, преди да са навършили 6 години, но на ските може да се качат още на 4.

6-7 години е подходяща възраст за бойните изкуства, които помагат не само на физическото развитие, а и на координацията.

Тенисът и фехтовката са за малко по-големите – 7-8-годишните. Тези видове спорт се препоръчват за изправяне на гръбнака. За баскетбола и волейбола е необходимо определено развитие на моториката, затова с тях трябва да се започне на 10-11 години.

Специалистите отбелязват, че колективните спортове се препоръчват за децата, защото ги учат на дисциплина и екипна работа.

Сподели във Facebook