Кои витамини правят кожата ви млада и красива

Рекламите на дамска козметика ни заливат с информация за витамините, които се съдържат в един или друг крем за лице.

Безспорно здравата и красива кожа не може без природните съставки. Те ни защитават от свободните радикали, които се образуват под въздействието на външни фактори – ултравиолетовите лъчи, прах или замърсен въздух.

Но в повечето случаи не сме наясно точно какво ни е нужно, затова ви предлагаме да се запознаете с ефекта, който оказват различните витамини върху кожата. Така ще можете да изберете крем според вашите потребности.

Витамин А
Предотвратява образуването на бръчки, укрепва защитните функции на кожата, прави я по-еластична, подобрява обмяната на веществата в клетките, помага за растежа на косата и ноктите, регулира дейността на мастните и потните жлези. При недостиг на витамин А кожата става суха, лющи се и се напуква. Витамин А влиза в състава на средства за повяхнала кожа.


Витамини от група В
Борят се с кожните заболявания, участват в обмяната на веществата, в пигментацията и растежа на косата, във функционирането на мастните жлези. С недостига на витамини от група В са свързани напукването в ъгълчетата на устата и около ноктите и заболявания на кожата. Витамин В5 (пантенол) се използва в производството на кремове за кожата на лицето и шията. Провитамин В5 се слага в тонизиращите лосиони, в тоалетното мляко, в маските за коса и в крема за устни.

Витамин С
Помага за регенерацията на тъканите. Витамин С притежава противовъзпалително и антиалергично действие, стимулира синтеза на колаген, участва в процесите на пигментообразуването, нормализира проницаемостта на капилярите и взема участие във въглехидратната обмяна. При недостиг на витамин С кожата става грубовата, суха и остарява преждевременно. Витаминът се използва при производството на биокремове, козметика за кожата около очите и в състава на маските.

Витамин Е
Укрепва защитните свойства на кожата, участва в обмяната на мазнините и въглехидратите, помага за усвояването на витамин А, затова се използва главно заедно с него, както и с витамин D. При недостиг на витамин Е кожата повяхва и става безжизнена. Този витамин се използва във вид на маслени разтвори в състава на подхранващи кремове за повяхнала кожа и в козметиката за ръце и нокти.

Витамин F
Участва в мастната обмяна на кожата, предотвратява нейното лющене. Когато не достига витамин F, кожата става суха, белеща се, а косата – тънка, появява се пърхот. Витаминът се прибавя към подхранващи кремове, в биокремове за загрубели ръце, в средствата за коса и в козметиката за еластичност и подмладяване на кожата.

Когато купувате кремове, съдържащи витамини, трябва да имате предвид няколко неща:

1. Витамините в козметиката бързо се разрушават. За да се съхранят, се използва сложна технология, затова тези кремове не са евтини.

2. Ако нямате възможност да ползвате скъпи витаминизиращи кремове, трябва да подхранвате кожата си допълнително. Яжте повече плодове и зеленчуци, правете си маски с натурални компоненти, пийте витамини.

3. В козметичните средства, които съдържат повече от пет витамина, концентрацията на всеки от тях най-вероятно е доста малка.

4. Ако на етикета са изписани много биологично активни добавки, бъдете внимателни. Много вещества от тази категория не се съчетават помежду си и понякога имат странични ефекти.

5. Някои витамини може да създадат дискомфорт при хора с чувствителна кожа. Затова, преди да използвате нов крем, задължително го тествайте. Нанесете малко от крема върху вътрешната страна на китката и на следващия ден вижте каква ще е реакцията на кожата ви.

6. И най-добрият подхранващ крем е вреден в големи количества, защото кожата престава сама да изработва необходимите й вещества и губи природния си имунитет.

 

 

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 109