Международна група учени пресметнаха колко хора приблизително са загинали вследствие на лъжливи информации за COVID-19. Според специалистите жертви на фалшивите новини са станали хиляди души, съобщава изданието The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Учените анализирали социалните мрежи и интернет изданията, за да проследят разпространението на невярна информация и открили 2,3 хиляди лъжливи съобщения на 25 езика в 87 страни. Тези митове имали за цел да помогнат в борбата с коронавируса, но нанесли непоправими щети на здравето на хората, които им се доверили. Особено разпространена е била информацията, че концентрираният алкохол може да дезинфекцира организма и да го предпази от вируса. По данни на изследването само в Иран в резултат на употреба на метанол като профилактика срещу COVID-19 са починали около 800 души, 5876 са били приети в болница, а 60 са напълно ослепели. Случаи на смърт вследствие на употреба на спиртни напитки били установени още в Турция, Катар и Индия.

Според специалистите слуховете и конспиративните теории имат опасен потенциал, който само ще увеличи броят на жертвите, които взема пандемията.

Сподели във Facebook