Здраве

30 Октомври 2019

Животът днес

Според специалистите корите на някои плодове и зеленчуци могат да подобрят здравето, а и външността на хората.

Лимон

Обелките на лимона са идеално средство за понижаване на температурата. Етеричните масла в тях притежават противорирусни и противогъбични свойства, могат чувствително да подобрят състоянието на кожата и ноктите. Отвара от лимонови кори често се използва при сърдечносъдови заболявания, защото понижава кръвното налягане и укрепва стените на кръвоносните съдове. Корите на лимона са полезни и при простуда. А вдишването на аромата им може да се справи с умората и главоболието.

Нар

Благодарение на голямото количество органични киселини в кората на нара тя има силно противовъзпалително действие, а дъбилните вещества в нея я правят идеално средство срещу разстройство. За възрастни хора се препоръчва отвара от 1 чаена-1 супена лъжица изсушени и смлени кори на нар. Отвара от тях помага при възпаления на венците или болки в гърлото.

Лук

Главното богатство на люспите на лука е веществото, наречено кверцетин, което има мощни антиоксидантни свойства, укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на голямото количество фитонциди, които ги наричат натурални антибиотици, люспите на лука може да се използват при простуда и кожни заболявания. Трябва да се знае обаче, че те са противопоказни при тромбози.

Мандарини

Отварата от корите на мандарините има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, стимулира сърдечната дейност. Тинктурата от кори на мандарини, накиснати в алкохол, подобрява апетита и храносмилането. Корите на мандарините се използват при атеросклероза, прединсултни състояния, при пациенти с инсулт и при възстановителния период след него. Те обаче са противопоказни за хора с гастрит, с повишена киселинност на стомаха, язва и някои други заболявания на храносмилателния тракт.

Сподели във Facebook