Здраве

23 Февруари 2020

Животът днес

Най-мащабният до момента анализ на заболеваемостта и смъртността от новия коронавирус показа, че мъжете по-трудно понасят заболяването и по-често умират от него, пише New York Times. Какви са причините?

През изминалата седмица Центърът за контрол и профилактика на заболяванията в Китай публикува изследване, според което рискът от заразяване с COVID-19 при мъжете и жените е еднакъв. Смъртността при представителите на силния пол обаче е 2,8%, а при дамите – 1,7%.

Това можеше да се очаква

Известно е, че мъжете са по-уязвими при редица вирусни заболявания. Те по-тежко понесоха тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), както и близкоизточния респираторен синдром (MERS) по време на епидемиите през 2003 и 2015 г.

През 2003 г. в Хонконг сред заболелите от ТОРС повечето са били жени, но смъртността сред мъжете е била с 50% по-висока. При MERS смъртността сред мъжете е била 32%, а сред жените – 25,8%. Повечето жертви на испанския грип през 1918 г. също са били от силния пол.

Какви са причините

Според учените имунният отговор след ваксинацията при жените е по-изразен, а и имунната им памет е по-добра, което в зряла възраст ги предпазва от патогените, с които са се сблъскали в детството. Имунната система при дамите е по-силна, но за това плащат, защото при тях по-често се развиват автоимунни заболявания като ревматоиден артрит.

Различният изход от инфекциозните заболявания при мъжете и жените донякъде е свързан и с начина им на живот, който оказва влияние върху здравословното им състояние, смятат учените. Китай е на първо място в света по брой на пушачите (над 50% от мъжете), сред жените само 2% са подвластни на вредния навик. Болните от диабет, хипертония и ХОББ също са повече сред мъжете. Всичко това влошава протичането на коронавирусната инфекция. 

Сподели във Facebook