Много държави отмениха карантината, въведена заради COVID-19, но хората не можаха дълго да се радват на връщането към обичайния си начин на живот. Учените доказаха, че имунитетът към коронавируса се запазва за около 2-3 месеца, след което рискът от заразяване отново нараства. Затова правителствата на много страни започнаха отново да въвеждат ограничителни мерки.

Испания

Властите в Испания още не са въвели пълна карантина, но плажовете в Андалусия вече са затворени. Същата съдба може би очаква и другите курорти.

Гърция

Южната ни съседка непрекъснато присъства в новините, защото остави само един граничен пункт за влизане в Гърция. Без тест за COVID-19 в страната не може да се влезе. Причината е, че почти всички случаи на заразяване в Гърция са внесени от граждани на чужди държави.

Италия

Властите все още не са затворили плажовете, ресторантите и музеите, но билетите за театри, включително и за „Ла Скала“, се продават в ограничени бройки, за да се увеличи дистанцията между зрителите.

Япония

Правителството на Япония също все още се въздържа от въвеждане на карантина, въпреки че ръстът на заразените през последните два месеца достигна своя максимум заради разпространението на вируса в нощните заведения. Най-голяма е заплахата в Токио.

Австрия

От 15 юни в страната е разрешено да се ходи без маски с изключение на болниците, аптеките, такситата и туристическите автобуси. Беше отменен и режимът на социално дистанциране. Това обаче доведе до скок в броя на заразените с коронавирус. От 50 души на ден в средата на май, днес те вече са над хиляда. Заради рязко увеличените случаи на заразени в месопреработвателните предприятия в провинция Горна Австрия бяха затегнати мерките срещу коронавируса и беше въведено задължително носене на маски в обществени сгради. Над 3 хиляди души бяха поставени под карантина. В същия регион само след една църковна служба се разболяха 400 души. Църквата беше затворена.

Сърбия

В страната отново се отварят болници за пациенти с COVID-19, въвежда се задължително носене на маски в закрити помещения и в транспорта, затварят се нощни клубове и кафенета, забраняват се мероприятия с повече от 100 души на закрито и 500 на открито. Това доведе до протести и до сблъсъци с институциите, отговорни за поддържането на реда.

Черна гора

Броят на заразените с коронавирус в Черна гора стремително расте. В началото на юли те бяха над 300, а само месец преди това страната обяви, че се е справила окончателно със заразата. Сега се въвежда вечерен час и забрана за придвижване в някои региони, усилва се контролът за носене на предпазни средства, отменят се всички политически, религиозни и частни събития, а част от жителите на страната отново ще работят вкъщи.

Израел

Заболеваемостта н Израел се е увеличила с 50%, затова в началото на седмицата властите обявиха, че връщат редица ограничителни мерки. От 2 юли в баровете, спортните зали и клубовете вече е забранено да се събират повече от 50 души, а на семейни празненства – повече от 20.

Сподели във Facebook