Здраве

12 Декември 2018

Животът днес

За здраво сърце и силна имунна система експертите съветват да ядем круши. Те съдържат вещества, които оказват мощно действие върху белите кръвни клетки, благодарение на което хората по-рядко боледуват.

Крушите помагат и на тези, които искат да отслабнат, защото са богати на фибри. Тяхното храносмилане продължава достатъчно дълго, което запазва чувството на ситост с часове. Фибрите намаляват концентрацията на холестерин в кръвта и укрепват сърдечните мускули.

Благодарение на високото съдържание на пектин в крушите, те помагат за извеждането от организма на вредните вещества, пречиствайки бъбреците и черния дроб. Тези плодове са богати и на мед – минералът, който улеснява приема на други микроелементи като желязото и усвояването им от организма.

В крушите има и голямо количество витамин С, който е мощен антиоксидант, затова те са първи приятели на имунитета. Този витамин помага и за изработването на колаген, важен за доброто състояние на ставите и на кожата. Според специалистите крушите са ефективни в борбата с артрита.

Те съдържат захар (глюкоза, фруктоза, захароза), витамините А, В1, В2, Е, Р, РР, каротин, фолиева киселина и много други полезни вещества. Тъй като в крушите фруктозата е повече от глюкозата (както е известно, за нейното усвояване не е необходим инсулин), тези плодове се препоръчват при нарушена функция на панкреаса. Не случайно експертите ги включват в диетите при затлъстяване и захарен диабет.

Крушите съдържат и много калий, което ги прави изключително полезни за сърцето.

Сподели във Facebook