Китайските кучета и котки могат да празнуват победа – те вече са домашни животни, а не добитък, отглеждан изключително заради месото му. Официално са забранени за употреба още еноти, прилепи и редица други животни. Това решение беше взето от китайското министерство на селското стопанство след избухването на епидемията от COVID-19. Според много специалисти именно прилепите са носителите на коронавируса, който е мутирал по неизвестен до момента начин и се е прехвърлил върху хората.

Традиционният добитък като крави, кози, свине, домашни птици и др. все още може да се консумират. Но елените, фазаните, щраусите, лисиците, норките, енотите и някои други животни вече няма да са част от менюто на китайците, но е разрешено отглеждането им заради кожите, млякото и впряговете.

До момента в Китай кучетата се смятаха за деликатес. По данни на Международната организация за защита на животните Humane Society International в страната се отглеждат за месо около 10 милиона кучета. В град Гуйлин всяка година през юни се провеждал фестивал на кучешкото месо.

Сподели във Facebook