Обонянието на кучетата е толкова силно, че с негова помощ може да се диагностицират много заболявания. Според специалистите техният нос е способен да открие чаена лъжичка захар в 5 милиона литра вода, колкото се съдържат в два басейна с олимпийски размери, пише The Daily Mail. Точността в улавянето на определени съединения стига до 96%. Според специалистите кучетата са по-точни от електронните сензори, диагностициращи заболявания по ароматните молекули.

Рак, диабет, болестта на Паркинсон и малария – това са само част от заболяванията, които могат да уловят четириногите. Организацията Medical Detection Dogs изследвала доколко перспективно е използването на обучени кучета за поставянето на диагнози по издишвания въздух и потта на пациентите, улавяйки летливите органични съединения – маркери на заболявания. Експертите направили експеримент с участието на 10 кучета от породите ретривър, шпаньол и коли. Те трябвало сред редица образци да различат заболяванията по миризмата. Точността на резултата надскочила 80%.

Съвсем наскоро учени от Великобритания доказаха, че тренирани кучета могат да откриват опасно ниско ниво на захарта в кръвта при диабетици в 83% от случаите.

Сподели във Facebook