Здраве

15 Април 2015

1215

Животът днес

Лекари: Иде черен пазар на медицински услуги

В Деня на здравето – 7 април, лекари от частни и общински болници отбелязаха празника си със символичен протест. Недоволството е срещу методиката за заплащане на дейността на болниците, въведена за 2015 г. Тя предвижда лечебните заведения да получат 90-95% от миналогодишните си бюджети в зависимост от това дали работят и спешни случаи. Болничните мениджъри искат да се въведе държавна, а не административна регулация, както е сега, защото тя ограничава правата на пациентите. Според тях поредното орязване на парите за болници създава предпоставка за корупция. Хората ще са готови да платят под масата, за да не чакат за лечение.

Един от сериозните проблеми е липсата на реално остойностяване на медицинските услуги. От разбунтувалите се болници искат още поетапна демонополизация на НЗОК, по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги. Пациентите също са недоволни от финансовите ограничения, дори правят подписки срещу тях, съобщиха лекари.

Подобен административен подход прилича на бюджетно финансиране във военно време – такова сравнение направи управителят на „Сити Клиник“ Андрей Марков. „Ще започнем да раздаваме на пациентите си купони и веднага ще се създаде черен пазар“, изрази се образно той. Пазарният принцип „парите следват пациента“ се превръща в „пациентът следва парите“, посочи от своя страна доц. Стайко Спиридонов. Това още повече демотивира хората да си плащат редовно здравните вноски.

Болничните мениджъри посочиха и неадекватното остойностяване на клиничните пътеки. Лекуването на пациентите по някои от тях не генерира приходи, а разходи. „Остойностяването на медицинската услуга е първото, след което ние ще можем да кажем колко струва лечението на един пациент. Аз мисля, че остойностяването и ценообразуването е в основата. След това ще се види колко струва българският пациент. Ние не знаем какво продаваме като медицинска услуга на НЗОК и касата не знае какво купува“, коментира доц. Спиридонов. Той даде и пример: По клиничната пътека за ингвинална херния са предвидени 601 лв., които болницата получава като приход. Разходите обаче са средно 852 лв. Някои лечебни заведения може да фалират, заяви д-р Михаил Зортев от болницата „Света София“.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 141