Водени от отговорността към здравето на обществото и солидарни с професионалната загриженост на лекарското съсловие за пациентите, ние от CredoWeb и Българския лекарски съюз (БЛС) обявяваме кампания НЕ ОТЛАГАЙ ЛЕЧЕНИЕТО СИ! Нейният смисъл е пациентите да бъдат насърчени да не отлагат грижите за хроничните си заболявания и профилактичните прегледи от страх, че ще се заразят с коронавирус.

Лекари от цялата страна алармират за масови случаи на „запуснати” заболявания или за такива със закъсняла диагностика

Това ни накара да обърнем внимание на цялото общество. Има дори случаи, в които хора умират от инфаркт вкъщи, но не искат да стъпят в спешния кабинет, за да не се заразят. Вече има пациенти, починали в дома си от хронични проблеми, без да търсят помощ. Не чакайте кръвната Ви захар да се качи до 30 mmol и да се стигне до увреждания, призовават ендокринолозите. Някои заради страх от COVID-19 при нас идват пациенти с хемоглобин 40, оплакват се кардиолози. Стига се до драстични случаи – като с пациент, при който херпес зостер обхванал цялото му лице, преди да потърси помощ и се наложило лечение на вторична инфекция. Само за 1 ден 40 души в България умират от онкологични заболявания. Те са по-опасни и по-смъртоносни от COVID-19. Ако лечението им не се провежда навреме, трагедиите ще се увеличат и ще се стигне до масово умиране на хора, категорични са онколозите.

Трябва да свикваме да живеем с вируса, изходът няма да е скоро,

промяна няма да настъпи, докато не се намери ваксина, предупреждават лекарите. Винаги трябва да се слага на везната рискът от занемаряване на системните заболявания и рискът от заразяване с коронавирус.

Специалисти споделят, че част от осмелилите се да потърсят помощ избират платените прегледи заради страха от вируса и нежеланието да посетят личния си лекар. Медиците обаче са категорични, че в момента в ДКЦ-ата е много по-сигурно, особено на фона на супермаркетите и заведенията, които се напълниха. Според тях при сегашните условия лабораторните изследвания са по-бързи и по-лесни, защото няма опашки.

Специалисти и общопрактикуващи лекари призоваха да не се поддаваме на страха и да не поставяме здравето и живота си в риск:

* Дошъл е моментът да възстановим контактите си с пациентите. Да живееш, без да си правиш профилактични прегледи, означава да си безотговорен към собственото си здраве. Това е нашата задача - да успокоим пациентите. Разбира се, това трябва да се прави безопасно – със запазване на предварителен час, с предпазни мерки, като се спазва дистанция и се избягва струпването пред лекарските кабинети.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

* Страхът трябва да е премерен и да се търси балансът между тежестта на оплакванията, за да не се пропусне нещо важно и животозастрашаващо.

Д-р Ваня Ковачева, ОПЛ, Плевен

* При хронични заболявания не пропускайте контролните прегледи и спазвайте всички противоепидемични мерки. Самолечението крие много по-големи рискове за здравето от COVD-19.

Д-р Васил Василев - кардиолог, Асеновград

* Страхът от COVID-19 и неглижирането на оплакванията може да доведе до декомпенсиране на хроничните заболявания, а понякога и до късно диагностициране на неподозирано заболяване. Затова не отлагайте посещението при лекаря.

Проф. Ваня Герова, гастроентеролог, София

* Някои пациенти с по-леки симптоми провеждат самолечение при домашни условия, опитвайки се да отложат посещение при лекаря си. Подобно поведение е изключително опасно. Ако имате необходимост от лекарска помощ, консултирайте се с личния си лекар и не отлагайте прегледа.

Д-р Тодор Тодоров, ОПЛ, Варна

* Вирусът няма да свърши скоро, докато не се открие ваксина. Както ходите в магазина, така можете да отидете и на лекар.

Д-р Валентин Христов, кардиолог, Плевен

* Възможността да се заразите навън е по-голяма отколкото в лечебно заведение. Тук дезинфекцираме редовно и спазваме всички хигиенни изисквания.

Д-р Любен Кирков, гастроентеролог, Пловдив

* Пациентите не могат да преценят реално здравословния си проблем. Затова ви съветвам да потърсите медицинска помощ. Не пропускайте предпазните мерки и бъдете отговорни както към себе си, така и към всички останали.

Д-р Свобода Орфани, ОПЛ, Ямбол

* В ревматологията нещата могат да хронифицират и да се задълбочат, затова търсете лекарите си и спазвайте всички мерки за безопасност.

Доц. Николай Николов, ревматолог, Плевен

* Ако имате спешен проблем, веднага отидете на лекар или поне се консултирайте по телефона, но не чакайте безучастно.

Д-р Симона Димитрова Костова, ендокринолог, Сливен

* Страхът от смъртта винаги е нежелан съветник и води до резултати по-лоши от тези, заради които хората проявяват боязън.

Д-р Кирил Еленски, ОПЛ,  Пловдив

* Спазвайте висока лична хигиена и запазете спокойствие. Ние сме тук, за да ви помогнем. Това е нашата професия и нашият живот.

Д-р Мария Атанасова, гастроентеролог, София

Специалисти от различни области на медицината в следващите дни ще се обърнат към обществото с призив за отговорно поведение. Вслушайте се в техния професионален съвет, доверете им се!

Паниката няма да спаси нито диабетика, нито хипертоника, нито онкоболния, а психологическото напрежение, комбинирано с влошаване на здравословното състояние, е взривоопасно. Затова НЕ ОТЛАГАЙТЕ ЛЕЧЕНИЕТО СИ!  

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook