Според експертите пилешкото месо е идеален диетичен продукт, защото е нискокалоричен и съдържа много белтъчини. В 100 г пилешко има 113 калории, 23,6 г белтъчини, 1,9 г мазнини и 0,4 г въглехидрати и около 70 г вода.

Пилетата са богати на различни витамини – РР, А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Е, Н. Съдържат и много микроелементи – калий, сяра, флуор, калций, магнезий, натрий, фосфор, хлор, йод, желязо, цинк, мед, манган и кобалт. Именно този разнообразен състав прави пилешкото месо изключително полезно за човешкия организъм. Но специалистите отбелязват, че здравословните ефекти са гарантирани само при пилетата, отглеждани според екологичните стандарти.

Какви са ползите от пилешкото месо:

  • То съдържа огромно количество пълноценни животински белтъчини, които са много важни за изграждането на тъканите и мускулите. В състава на пилешкото месо присъстват всички необходими на организма ни аминокиселини.
  • За ползата от витамините в пилешкото месо е излишно да говорим. Особено важни са тези от групата В, а витамините А и Е са безценни за зрението и имунната система.
  • Пилешкото месо е чист диетичен продукт, лесно се усвоява, затова се препоръчва на хора, които водят битка с наднорменото тегло.
  • Минералните вещества в пилешкото поддържат дейността на сърдечносъдовата система, кръвоносните съдове и цялата кръвоносна система.
  • Пилешкото месо съдържа малко мазнини и холестерол.
  • Още едно предимство на пилешкото е, че отлично утолява глада, независимо, че е с ниска калоричност.
Сподели във Facebook