Здраве

26 Октомври 2020

Животът днес

Международен екип от учени за пореден път доказа безспорните предимства на лимоните за здравето. Според специалистите този цитрусов плод може би е ключът към дълголетието.

Той е богат на имуностимулиращи растителни съединения и антиоксиданти, затова може да предотврати появата на много заболявания, съкращаващи живота на хората.

Лимоните съчетават с състава си витамин С, фолиева киселина и фибри – благодарение на този „коктейл“ те ефективно понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, а това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Още едно качество на лимоните ги прави продукт на дълголетието – наситеността им с противоракови компоненти. Те съдържат флавоноиди – мощни растителни съединения, потискащи активността на раковите клетки. Тези цитрусови плодове намаляват най-вече опасността от рак на хранопровода.

Редица болести, съкращаващи живота на хората, се предизвикват от възпалителните процеси в организма. Любителите на лимони обаче може да избегнат голяма част от здравословните проблеми, твърдят учените.

„Антиоксидантите в лимоните помагат да се намалят възпаленията, предпазват от болести, предизвикани от хроничните възпаления и ускоряват естественото възстановяване на организма“, съобщиха изследователите.

Сподели във Facebook