Лечебните свойства на лука са известни на човечеството от векове. Учените вече са наясно, че зеленчукът е склад с витамини и други полезни за организма ни вещества. Той съдържа ефирни масла, витамините В, С, D, белтъчини, въглехидрати, мастни киселини и много други. Лукът е прекрасно средство за борба с вирусните инфекции и авитаминозата, която е много разпространена през пролетта. Най-простият и сигурен начин да се предпазим от вируси е като сложим в чинийка нарязан лук и го поставим близо до мястото, където се събират повече хора. Летливите вещества на зеленчука ще се разпространят из стаята и ще унищожат вирусите.

Освен това лекарите съветват да се употребява лук за подобряване на сърдечната дейност, за възстановяване на обмяната на веществата. Зеленчукът подобрява храносмилането и помага за кръвообразуването.

А наскоро учени съобщиха, че употребата на лук потиска раковите клетки. Най-полезен е в суров вид.

Сподели във Facebook