Редовната употреба на червени люти чушки чувствително понижава риска от сърдечносъдови заболявания. До този извод стигнаха учени от Средиземноморския институт по неврология, а резултатите от тяхното изследване са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

Изследването продължило 8 години и в него са участвали над 23 хиляди души от италиански регион, като през това време по различни причини са починали 1236 доброволци. Учените наблюдавали хранителните им навици и установили, че хората, които употребявали люти чушки няколко пъти в седмицата, с 40% по-рядко умирали от инфаркт и с 50% от инсулт. Причините за този ефект обаче все още не са съвсем ясни. Известно е, че червените люти чушки съдържат вещества, които предпазват сърцето и кръвоносните съдове. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, но според учените са необходими още изследвания, за да се установи механизмът, по който лютите чушки въздействат на здравето.

Сподели във Facebook