Здраве

5 Ноември 2023

550

credoweb bg

Малко известен симптом на шията, свързан с високо кръвно

Високото кръвно налягане (хипертония) може да се развива години наред, без да предизвиква никакви осезаеми симптоми. Това е така, защото организмът има способността да се адаптира към постепенни промени, дори те да са неблагоприятни.

Отклоненията се установяват, само ако се прави редовно измерване на кръвното у дома или при лекар. Един от малко известните признаци на високо кръвно налягане е усещане за пулсация на шията, пише сайтът News-air.com.

Ако сте изпитвали подобен симптом, най-добре да премерите кръвното си. Ако не разполагате с апарат у дома, може да попитате в близката аптека. Много от аптеките предлагат тази услуга безплатно.

Обичайните и познати признаци на високо кръвно налягане може да са:

* Умерено до силно главоболие

* Безпокойство

* Диспнея (затруднено дишане)

* Кървене от носа

* Ускорен пулс.

Тези симптоми в комбинация с повишени стойности показват, че най-вероятно човекът поддържа високо кръвно от известно време. Лекарите призовават да измервате поне веднъж на няколко месеца кръвното си налягане, а ако няколко пъти установите повишени стойности, да отидете на преглед.

Високото кръвно налягане не е безобидно. То натоварва прекомерно кръвоносните съдове, сърцето, мозъка, бъбреците и очите. Без подходящо лечение високото кръвно налягане може да доведе до:

* Сърдечно заболяване

* Инфаркт

* Инсулт

* Сърдечна недостатъчност

* Периферни артериални заболявания

* Аортни аневризми

* Заболяване на бъбреците

* Съдова деменция.

Кои са причините за високо кръвно налягане?

Трудно е да се установи точната първопричина, защото тя не е само една. Обикновено се преплитат няколко фактора, които водят до хипертония. Влиянието им продължава подмолно в продължение на години, преди да се постави диагнозата.  Основните рискови фактори са високи нива на стрес, затлъстяване, възраст над 65 години и липса на физическа активност.

Пушачите, хората, които пият твърде много алкохол или кофеинови напитки, консумират твърде много сол също са изложени на риск от високо кръвно налягане. Здравословните начини да подобрите кръвното си налягане включват упражнения поне 150 минути седмично и отказване от пушенето. В допълнение се хранете здравословно и намалете нивата на стрес.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook