Здраве

15 Април 2015

3439

Животът днес

Маслото от жожоба защитава кожата

Химичният му състав е почти идентичен с този на човешкия себум

Тина БОГОМИЛОВА

Жожоба е екзотично растение, което вирее най-добре в Южна Калифорния и Мексико. Чудодейните му за кожата свойства открили индианците, които с маслото от жожоба се защитавали от слънцето, лекували рани и изгаряния.

Маслото представлява течен восък. Масовото му навлизане в козметичната индустрия започва преди около половин век, когато се забранява екстрактът от кашалот, тъй като животното е застрашено от изчезване. Дотогава китовата мас била използвана като ценна съставка в козметиката заради веществото спермацет. Но учените открили, че маслото от жожоба върши същата работа, прилича на восък и също съдържа спермацет.

Маслото от жожоба се състои главно от висши мастни киселини, свързани с висши алкохоли. Съдържа витамин Е, витамини от В групата, минералите силиций, хлор, мед и цинк. Восъчните естери в него задържат влагата в кожата и са като защитна бариера срещу агресивните външни фактори.
Присъствието на йод го нарежда сред средствата срещу патогенни микроорганизми, бактериални и гъбични инфекции.

Химичният му състав е почти идентичен с този на човешкия себум, което позволява бързо абсорбиране без омазняване и алергични реакции.
Маслото е ценно заради антибактериалните си свойства, тъй като спира растежа на някои бактерии и гъбички, които се разпространяват в кожата. Намалява склонността към акне, възпаления, появата на петна, почиства и стяга порите, нормализира производството на себум и овлажнява кожата.

Употребява се при проблемна кожа, акне, дерматит, псориазис, невродермит, белези, целулит, профилактика и отстраняване на стрии след бременност.
Маслото от жожоба има висока проникваща способност и е много устойчиво срещу окисляване, което го прави един от най-добрите липидни материали, използвани в козметиката.

Течният восък е истински еликсир за кожата, тъй като създава невидим защитен филм. Маслото е подходящо за всеки тип кожа, особено суха, повяхнала, отпусната, застаряваща и възпалена. То овлажнява и прониква дълбоко в порите и по този начин подобрява лимфообращението и кръвообращението, регенерира и подхранва, подпомага синтеза на колаген.

Маслото от жожоба е много подходящо и при мазна кожа - нанася се лесно, попива бързо и не предизвиква свръхомазняване. Вечер се слага върху лицето с лек триминутен масаж и запечатва влагата в кожата дълго време.
Дълбочинното омазняване помага за регулиране на мастната секреция, затова често се използва при приготвяне на почистващи емулсии, тъй като премахва всички замърсявания и прах, попаднали върху кожата.

То е и едно от най-добрите средства за премахване на грим. Необходимо е само да се потопи памучен тампон в малко масло и много лесно се чистят фон дьо тен, сенки, руж и спирала.
Маслото от жожоба почиства и успокоява най-нежните зони на лицето около очите, но се използва и за по-дълги и плътни мигли.
Има естествен слънцезащитен фактор и предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи.

Подходящо е за масаж и на тялото, като попива много добре в дълбочина, подхранва, регенерира, омекотява и предпазва. При загуба на еластичност на кожата, целулит, при белези и стрии проблемните участъци се намазват с чисто масло или смес с други растителни масла – портокалово, пачули, лавандулово, розмарин или мента.

Маслото от жожоба е ценен помощник срещу напуканите устни и загрубели участъци от кожата като лакти и пети. Препоръчва се и на мъжете за след бръснене.
Маслото от жожоба е изключително ефикасно и за косата. Съдържащият се в него восък защитава, обгръща и обновява косъма. Маслото намира широко приложение в подхранващите маски за коса, тъй като придава обем и гъвкавост на косата. Няколко капки върху гребена при разресване на влажна коса предотвратяват слепването, имат антистатичен ефект и помагат за оформянето на прическа.

Маслото от жожоба е особено полезно и за сухата, увредена или боядисана коса. Втрива се в корените и по цялата дължина, поставя се найлонова шапка и хавлиена кърпа за два часа. При косопад към маслото от жожоба се добавят етерични масла от евкалипт или салвия. Може и просто да се прибавят няколко капки от маслото към балсама за коса.
Светлозлатистият му цвят показва неговата чистота, а преработеното масло е ясно и прозрачно. То представлява течен восък, който е получен чрез студено пресоване.

Препоръчва се в чист вид да се нанася само върху малки участъци от кожата. При масаж на цялото тяло е добре да се използва 10% разтвор.
Съхранява се на тъмно и прохладно място, но не в хладилник, при температура 7 - 25 оС. При отрицателни температури потъмнява и се сгъстява, но това не променя свойствата му, а при затопляне отново си връща нормалното състояние.

Маслото в чист вид се открива трудно, а е и много скъпо. Има дълъг срок на годност, а когато е добавено към други етерични масла, удължава и техния.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 141