Всеки човек може да се сблъска с проблема на влошената памет. Според специалистите причината често е недостиг на някои витамини в организма, затова и не е сложно да подобрим функциите на мозъка си. Просто трябва да добавим в менюто си продукти, които съдържат тези витамини. Кои са те:

Витамин В1

При недостиг на този витамин хората се чувстват непрекъснато уморени, подложени са на депресия и страдат от безсъние. За да си осигурим необходимото количество от витамин В1, е необходимо да наблегнем на фъстъци, орехи, лешници, нерафинирани зърнени продукти и месо.  

Витамин В3

Той не само помага да се съхрани добрата памет, но и предпазва от инсулт, защото намалява нивото на лошия холестерол. Витамин В3 се съдържа в морската риба, черния дроб и ядките. С тези продукти обаче не бива да се прекалява, защото голямото количество на витамин В3 може да увреди черния дроб.

Витамин В6

Той отговаря за синтеза на невромедиаторите, които са необходими, за предаване на нервен импулс от един неврон на друг. Неговият дефицит в организма може да се компенсира със слънчоглед, зеленчуци, месо и бирени дрожди.

Витамин В12

Този витамин е много важен за способността да се запаметява, защото взема участие в процеса на синтез на ацетилхолин. Витамин В12 можем да си осигурим чрез месото, морските продукти и млякото.

Фолиева киселина

По време на бременност на почти всички жени се препоръчва фолиева киселина, защото тя предотвратява появата на дефекти в гръбначния и главния мозък на децата. Тази киселина обаче е полезна за хора на всяка възраст за подобряване на паметта и концентрацията. При недостиг на фолиева киселина  в организма хората изпадат в депресия и тревожност. Ще я открием в тъмнозеленитете зеленчуци, бобови култури и нерафинираните зърнени продукти.

Сподели във Facebook