Разширените вени и хемороидите са най-честите форми на проява на венозната недостатъчност. Те засягат всички възрасти и двата пола. Някои хора дори се раждат с разширени вени, а при други този проблем се проявява в пубертета. Все пак най-често пикът на заболяването е в средната и в по-напредналата възраст. Става въпрос за социалнозначим проблем, защото между 20 и 50 на сто от хората страдат от различна форма и степен на разширени вени, а във възрастта над 50 години болести на вените се установяват в над 60% от популацията.

Най-честата причина за развитие на болестта е вродената слабост на съединителната тъкан. Ако ваши роднини (на първо място родителите) страдат от това заболяване, вероятността то да се появи и при вас е голяма. На второ място в рисковите фактори е седящата или стояща работа -  продавачи, сервитьори, фризьори, медицински сестри и др. натоварват изключително много венозната си система. Вреда нанася и целодневната работа в седнало положение пред компютъра. Когато краката дълго време са неподвижни и във вертикално положение, на вените им е трудно да се справят с гравитационното налягане, което е причина кръвта да се застоява в долните крайници. За жените рисков фактор е бременността. Често проблеми с вените се появяват при хора с наднормено тегло и такива, чиято работа е свързана с тежко физическо натоварване. Рискът от разширени вени е заложен в самата природа на човека. Хората ходят на два крака, а не на четири, затова кръвта от краката трябва да се издига на значителна височина, преодолявайки земното притегляне.

При варикозата вените се увреждат и губят еластичността си, вследствие на което диаметърът на кръвоносните съдове се увеличава. В резултат кръвта застоява и се нарушава пълноценното хранене на тъканите.

Как се прави диагностиката

В повечето случаи клиничен преглед при съдов хирург е достатъчен, за да се установи проблемът. Хемороидите се диагностицират и лекуват и от общопрофилните хирурзи и гастроентеролозите. При някои пациенти се налага извършването на доплер-ехографско изследване, за да се установи състоянието на дълбоките вени, както и на артериалните съдове. Както и при много други заболявания, при лечението на разширените вени голяма роля играе навременната диагностика. Ако заболяването се хване в ранен етап, много по-лесно ще се справите с него. Затова хората, които са в рисковите групи, трябва да бъдат особено внимателни. Мнозина смятат, че болките в краката и отоците в края на работния ден са нормално явление. Но това не е така. Ако подобни симптоми възникват често не след прекомерно натоварване, а след нормален работен ден, трябва да се отиде при специалист. Напълно е възможно това да е сигнал за проблеми с кръвоснабдяването на долните крайници. Не е задължително да имате видими изменения във вените, подутини и промени в кожата при разширени вени. Скритите в дълбочина венозни съдове не могат да се установят с просто око. Но това не означава, че няма проблем. Напротив, точно вътрешните разширени вени могат да доведат до сериозни усложнения.

Усложненията

Дълбоката венозна тромбоза е сериозно състояние, защото нарушава не само нормалното локално кръвообращение, но може да предизвика тромбоемболизъм в жизненоважни органи, какъвто е белият дроб, с потенциален фатален изход. Затова след операции и при възрастни пациенти, които се залежават по друг повод, най-често се назначават инжекции с нискомолекулни хепарини и други лекарства, разреждащи кръвта, за да не се стигне до образуване на съсиреци.

Лошото кръвоснабдяване на долните крайници причинява хронични отоци, кожни язви и инфекции, повишен риск от еризипел – „червен вятър“. В тежките случаи разширените вени могат да кървят при минимални травми и дори спонтанно. Особено тежки кръвоизливи се получават от хемороиди. Понякога овладяването им изисква болнично лечение и кръвопреливане. Такива пациенти могат да развият и различна степен на анемия.

Профилактиката

Срещу варикозната болест практикувайте редовно натоварване на мускулите на краката. Ходене, бягане, плуване, каране на велосипед – всичко това ще предотврати или поне забави появата на разширени вени. Специалистите твърдят, че особено полезно е изкачването на стъпала. Казано накратко – колкото повече работят краката ви, толкова по-малки са шансовете на разширените вени.

На всеки 3-4 часа краката трябва да се повдигат над нивото на седалището в седнало положение или да се прави някакво активно движение, например изкачване на стълби за около 10-20 минути. Така се възстановява венозният отток и микроциркулацията в подбедрицата на болния крайник. Редовното практикуване на умерени спортове като плуване и туризъм също е препоръчително. Важно е и да се носят еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат изписани само от специалисти съдови хирурзи, защото трябва да отговарят на определени изисквания и да бъдат съобразени с точните размери на пациента. При бременните жени носенето на еластичен чорапогащник е абсолютно задължително, иначе разширените вени се появяват веднага след раждането.

Сподели във Facebook