Здраве

28 Октомври 2021

Животът днес

Според данните на мащабно изследване, публикувано в списание BMJ, увеличената употреба на продукти, богати на калций и белтъчини (като мляко и сирена), понижава риска от падания и счупвания при възрастните хора.

Международна група от експерти си поставила за цел да установи възможно ли е препоръчителната доза от калций (1300 мг) и белтъчини (1 г на кг телесна маса), получавани от храната, да намали опасността от травми сред възрастните хора. За да направят своите изводи, специалистите провели изследване, продължило две години. В него участвали 60 домове за възрастни хора в Австралия, в които живеели 7195 души. В организма на възрастните имало достатъчно количества витамин D, но употребата на калций и белтъчини била под необходимото. 30 учреждения продължили да предлагат обичайното меню, а другите 30 осигурили на възрастните хора допълнителни количества мляко, сирена, достигайки ниво на потребление от 1142 мг калций на ден и 1,1 г белтъчини на кг телесна маса.

Оказало се, че увеличената употреба на млечни продукти понижила риска от всякакви фрактури с 33%, от счупвания на бедрената кост – с 46%, а от падания – с 11%.

Сподели във Facebook