Морбили върлува из София

Илияна АНГЕЛОВА

Вирусът на морбили се завърна в София, а рискът от заразяване е много голям, съобщи пред сredoweb.bg д-р Ангел Кунчев, специалист по епидемиология и главен здравен инспектор в МЗ. Проблемът е, че здравните власти не могат да издирят всички преносители на вируса, защото те са хора без адресна регистрация и осигуровки. Тези хора нямат и джипи. Новите случаи сега тръгват от наш ром, завърнал се от Германия.

Заразява се от туркиня, с която живеел там на семейни начала. Връщайки се в България, той предава вируса на 4 деца, двама възрастни роднини и дори на съсед, с когото се разминават за една минута във входа на блока. Семейството на вносителя на заразата се издържа, като продава нелегално цигари на пазара. Това означава, че всеки, който е минал покрай тях, е твърде вероятно да се е заразил и от своя страна предава вируса на други хора, предупреждава д-р Кунчев.

Заплахата за всеки софиянец, който не е ваксиниран срещу морбили, е реална. Човек може да прихване вируса дори ако само мине през същото помещение, където е пребивавал болен. Затова здравните инспектори заедно с общопрактикуващите лекари издирват неимунизирани деца. Новите огнища на морбили в страната са на 5-6 места - освен столицата засегнати са Благоевград, Разград, Сливен, Ямбол и Бургас.

Известни са вече 13 случая, а в София вирусът е в обръщение и няма как да го спрем, каза още д-р Кунчев. Епидемиолозите припомнят 2010 г., когато през лятото 250 000 българи се разболяха от морбили, имаше и 24 смъртни случая. Причината за епидемията, каквато не е имало от десетилетия, е, че големи ромски общности не бяха ваксинирани. Принудени сме с мобилни кабинети да обикаляме ромските махали и от къща на къща да издирваме кои не са ваксинирани, обясни д-р Кунчев.

Препоръките за имунизация на МЗ в новата ситуация се отнасят само за деца от 1 до 15 г. За хората на средна възраст не се препоръчва да се ваксинират дори ако не помнят дали са получили необходимите дози като деца, тъй като рискът за тях е значително по-малък.

Причините са няколко. Навремето имунизационният обхват е бил много голям. Морбили е било широко разпространено преди въвеждането на масовата имунизация, затова по-възрастните може и да са го преболедували. Практиката до момента показва, че най-големият риск е за хората до 20-25 г. Над тази възраст случаите са по-редки, макар че не са изключени.

Невинаги обаче е лесно да се разпознае морбили в първите дни, припомня д-р Кунчев. Заболяването невинаги протича по начина, описан в учебниците. Може да започне като остро респираторно заболяване или варицела, която е разпространена в момента. Докато не избие обривът, е трудно да се постави диагнозата. Дотогава минават 4-5 дни, а за съжаление човек е най-заразен през тези дни, както и в края на инкубационния период.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 61