Много хора предпочитат басейна пред морето, но според лекарите допускат голяма грешка. Отдавна е известно, че морската вода е натурално и безвредно лекарство срещу много здравословни проблеми. Какви са те:

Хрема, синузит, хроничен ринит

Промиването на носа с морска вода веднага облекчава дишането. Морската вода, попадайки в лигавицата на носа, се изпарява, като отнема излишъка от влага и намалява отока. Същият е ефектът от капките за нос, но при тях отокът на лигавицата се намалява, защото се свиват кръвоносните съдове. Морската вода обаче действа по-меко и не предизвиква привикване.

Белодробни проблеми

Калцият, сярата и другите минерали, разтворени в морската вода, определят нейните противовъзпалителни и антимикробни свойства. Хората, които искат да облекчат белодробните си проблеми, трябва да знаят, че най-добре е да изберат курорт със сух въздух като Средиземноморието.

Стрес

За това помагат съединенията на йода и брома, с които е наситена морската вода. Освен това тя е богата и на магнезий, който е необходим за доброто състояние на нервната система. Слънчевите бани усилват антистресовото действие на морската вода. Известно е, че сезонните разстройства в настроението се предизвикват от дефицита на витамин D, който се изработва в организма под действието на слънчевите лъчи.

Кожни заболявания

Екземата, псориазисът, невродермитът и акнето също може да се лекуват на морето. Солената вода леко подсушава кожата, отстранява възпаленията и ускорява регенерацията на тъканите.

Наднормено тегло

Морската вода активизира обменните процеси, стимулира кравообращението и извежда излишните течности от организма. Най-ефективна е битката с наднорменото тегло, когато водата е хладна.

Сърдечносъдови заболявания

Всяко къпане тренира кръвоносните съдове сърдечните мускули заради разликите в температурата. Но в морската вода за разлика от тази в басейните се съдържа калий, който е основен елемент, поддържащ доброто състояние на сърдечносъдовата система.

Проблеми със зъбите и венците

Благодарение на противовъзпалителните си свойства морската вода запазва здравето на венците, а разтворения в нея калций укрепва зъбния емайл. А солта в нея намалява отложения налеп.

Болести на опорно-двигателния апарат

Морската вода отстранява възпаленията и отоците на ставите, подобрява кръвообращението в тях и укрепва костите.

Какво се съдържа в морската вода

Магнезият подобрява проводимостта на нервните импулси от мозъка към мускулите и вътрешните органи.

На хлора и натрия и техните съединения се дължи соленият вкус на водата. Те подобряват кръвообращението и доставянето на хранителните вещества към органите и тъканите.

Съединенията на йода и брома ускоряват обмяната на веществата, работата на мозъка и отнемат стреса.

Калият е необходим за доброто здравословно състояние на сърдечносъдовата система.

Сярата подобрява състоянието на косата и ноктите.

Калцият укрепва костите.

Как трябва да се къпете

За да извлечете максимална полза от морската вода, трябва да спазвате някои правила.

  • Опитайте се да не се преохлаждате. За да помогнете на здравето си, е необходимо да престоите в морската вода не повече от 10-15 минути.
  • Не вземайте душ веднага, след като сте излезли от морето. Нека солта и другите полезни елементи престоят върху кожата ви поне 15 минути. След това обаче душът е задължителен. Причината е, че морската вода притежава свойството да извлича от организма токсините (обикновено това става през порите на кожата и потните жлези), които е необходимо да измиете. Освен това солената вода извлича естествената влага от повърхността на кожата, а това води до появата на бръчки и увеличава опасността от слънчево изгаряне.
  • Не използвайте водата на самия морски бряг. Тя често е замърсена. Най-чистата вода е на дълбочина около два метра. Ако не умеете да плувате, опитайте се да се отдалечите на максимално разстояние от брега.
  • Не се къпете веднага след хранене. Това може да доведе до проблеми с храносмилането.  
Сподели във Facebook