Предлагаме ви няколко любопитни факта за мозъка, които може би не знаете:

Факт 1: Мозъкът работи със скоростта на болид

Мозъкът изпраща нервни импулси до цялото тяло – именно това ни позволява да се движим, да извършваме всякакви действия, да чувстваме. Малко хора обаче знаят, че тези импулси се предават с огромна скорост – от 280 до 400 км/ч, което е сравнимо с болидите във Формула 1. Това е напълно обяснимо – човек трябва мигновено да реагира на случващото се около него.

Факт 2. В главите ни се съхраняват няколко енциклопедии

Според изследванията само една клетка на главния мозък съдържа 5 пъти повече информация от 32-томната Британска енциклопедия. Но и до момента учените се опитват да установят какъв е потенциалът на мозъка за съхраняване на информация, ако се направи аналогия с компютър. Засега са се обединили около цифрата 1000 терабайта. Като вземем предвид, че цялата 900-годишна история на Великобритания се съдържа в 70 терабайта, можем да си представим на какво е способен нашият мозък.

Факт 3. 80 процента от мозъка са вода

Целият мозък съставлява само 2% от масата на тялото ни. При това той използва около 1/5 от целия кислород, постъпващ в организма ни, за да поддържа жизненоважната си дейност. А това в буквалния смисъл означава, че често трябва да „проветряваме” главата си на чист въздух. И още нещо – мозъкът ни е изключително чувствителен и лесно се уврежда при липсата на кислород. Да не забравяме, че 80% от него са вода, затова се налага и редовно да го зареждаме с живителната течност.

Факт 4. През нощта мислите ни са по-активни, отколкото през деня

Смята се, че средният брой мисли, които минават на човек през главата за едно денонощие, са от 50 000 до 70 000. При това мозъкът никога не спи. Учените са установили, че през нощта той даже е по-активен, отколкото през деня. Доказано е още, че количеството на сънищата, които ви спохождат, директно зависи от нивото на IQ. Колкото по-интелигентни сте, толкова сънищата ви са по-ярки и интересни.

Факт 5. Мозъкът не изпитва болка

Това е свързано с факта, че в мозъка не се съдържат никакви рецептори на болката. За сметка на това той е обграден от много тъкани, нерви и кръвоносни съдове, които са изключително чув­ствителни.

Факт 6. Мъжкият мозък е по-голям от женския

Отдавна е доказано, че размерът и обемът на мозъка нямат тясна връзка с интелекта и умствените способности на човека. Например след аутопсията на Айнщайн се оказало, че мозъкът му тежи по-малко от средностатистическия – около 1200 грама. Мъжкият мозък е с 10% по-голям от женския, но при дамите той работи по-бързо и по-ефективно.

Сподели във Facebook