Употребата на преработено месо увеличава опасността от появата на деменция, но тя може да се намали с помощта на интелектуалните занимания, доказаха британски учени. Те установиха, че даже при генетична предразположеност, променяйки начина си на живот и храненето, е възможно хората да понижат риска от старческо слабоумие до минимум.

Специалисти от Великобритания проведоха изследване, чиито резултати са публикувани в списание American Journal of Clinical Nutrition, и доказаха, че слабостта към кренвиршите, бекона и колбасите заплашва с деменция. За да стигнат до този извод, специалистите в продължение на 8 години анализирали данните на повече от 500 хиляди души на възраст от 40 до 69 години. Учените установили, че деменцията се среща най-често при възрастни хора с ниски доходи, без висше образование, пушачи, слабо физически активни и генетично предразположени към заболяването. Сред мъжете то било по-разпространено, отколкото при жените.

Специалистите установили още, че дори при неголяма, но редовна употреба на обработено месо (само 25 грама) рискът от деменция скача с 44%.

Необработеното месо обаче (50 грама) намалявало опасността с 20%.

И предишни изследвания са свързвали употребата на колбаси със старческото слабоумие, но изследването на учените от Великобритания е най-мащабното до момента.

Жените може да се предпазят от деменция, като четат вестници, а мъжете, като ползват мобилни телефони, установиха в друго изследване специалисти от Лондон, съобщава списание Journal of Alzheimer.

Сподели във Facebook