Известно е, че здравословното хранене е изключително важно за хора, страдащи от диабет тип 2. Това е и един от най-ефективните начини да се контролира нивото на захар в кръвта. Не е случайно, че лекарите препоръчват на хората с тази диагноза да се откажат от десертите и наситените мазнини. Оказва се обаче, че има изключение и това е тъмният шоколад.

Резултатите от наскоро проведено изследване показали, че антиоксидантите в какаото намаляват директно резистентността на организма към инсулин, затова могат да забавят прогресирането на диабет тип 2.

Специалистите от Diabetes UK съобщиха: „Мит е, че не можете да ядете шоколад, ако имате диабет. Употребата на тъмен шоколад с добро качество може идеално да стане част от плана за здравословно хранене за хората, страдащи от диабет“.

Сподели във Facebook