Учените все още не са открили начин да спрат стареенето на човешкия организъм. Никакви средства, обещаващи подмладяващ ефект, не са успели да върнат хода на времето и да заличат отражението на годините.

Американски специалисти обаче провели изследване, чиито резултати установили, че стареенето все пак може да се забави.

На всички е известно, че невинаги биологическата възраст на хората съвпада с отбелязаната в личните им карти. Едни изглеждат по-млади, други – по-възрастни. Но учените от САЩ доказаха, че върху начина, по който изглеждаме, директно влияе физическата активност. Колкото по-активен живот води човек, толкова по-млад е неговият организъм.

В последното изследване участвали над 5 800 възрастни хора. Оказало се, че при тези от тях, които били физически активни, теломерите (окончанията на хромозомите, които понякога наричат биологическите часовници на хората) били по-дълги. Известно е, че с възрастта теломерите се скъсяват. Учените обаче доказаха, че спортът и интензивните движения може да удължат размерите им. Това от своя страна позволява да се увеличи продължителността на живота с около 9,5 години. Умерено активните хора могат да прибавят около 7 години.

Специалистите изчислили, че ако искат да се подмладят, жените трябва да отделят 5 дена в седмицата за бягане в продължение на 30 минути, а мъжете в продължение на 40 минути.

Сподели във Facebook