Здраве

6 Октомври 2018

Животът днес

Отдавна е известно, че прекалена употреба на сол трябва да се избягва. Какво обаче означава това? Експерти от САЩ са изчислили, че ако хората намалят количеството на солта с 3 грама на ден, това ще помогне да се предотвратят 92 хиляди случая на преждевременна смърт и 100 хиляди инфаркта. И то в една страна в продължение на една година!

Но солта не увеличава само риска от инфаркт, инсулт, повишено кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. Наскоро японски учени публикуваха резултати от изследване, в което са взели участие 80 хиляди души. Оказало се, че прекалената употреба на солени продукти повишава риска от рак на стомаха, стомашно-чревния тракт и белите дробове с 15%. Това не е новина, защото специалисти от Световната здравна организация още преди време доказаха връзката между солта и рака на стомаха. Както и повишената опасност от остеопороза, камъни в бъбреците, катаракта и захарен диабет.

Трябва ли да готвим без сол

Въпреки че натрият, съдържащ се в солта, е жизнено необходим, можем да не го добавяме в ястията. Защо?

  • Продуктите, с които готвим – месо, зеленчуци, зърнени храни и т.н., съдържат достатъчно количество натрий. С тях организмът ни получава от 0,5 до 3 грама сол на ден, което е напълно достатъчно.
  • Допълнителни количества натрий получаваме и от готовите хранителни продукти – хляб, колбаси, полуфабрикати и др.
  • Дефицитът на натрий е опасен само в случаите, когато загубите са сериозни, но в живота това практически не се случва.

Кога сме заплашени от дефицит на натрий

  • При обилно потене в силни горещини, при продължителни и интензивни физически натоварвания или работа на места с много високи температури като металургията.
  • При голяма загуба на течности след тежки отравяния с повръщане и разстройство.
  • След продължителен прием и в големи дози на пикочогонни препарати.

Солта и жените

През 2008 г. беше установено, че при жените на възраст наднормената употреба на сол води до загубата на калций. Това е много вредно за костната тъкан, а резултатът е остеопороза – заболяването, което се смята за съвременния бич на цивилизацията. С остеопорозата са свързани почти всички случаи на счупване на шийката на бедрото и деформации на гръбначния стълб при възрастните жени. През миналата година обаче беше установено, че солта увеличава риска от загуба на калций дори при млади момичета.

Сподели във Facebook