Хората, които са израснали в райони с високо ниво на замърсеност на въздуха, много по-често страдат от психични разстройства, доказаха учени от Чикагския университет. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание PLOS Biology.

Досега беше известно, че мръсният въздух повишава риска от много заболявания – от деменция и астма до рак. Съвсем наскоро обаче специалистите установиха, че той може да оказва негативно влияние и върху психичното здраве.

През януари 2019 г. стана известно, че децата, живеещи в районите с влошена екология на Лондон, на 18-годишна възраст много по-често стават жертва на депресията в сравнение с връстниците си, които са дишали чист въздух.

Учени от САЩ и Дания обаче откриха връзка между замърсения въздух и други психични проблеми, включително шизофрения и биполярно разстройство.

За да стигнат до този извод, експертите анализирали данните за здравословното състояние на 151 млн. американци за периода 2003-2013 г., като ги съпоставили със средното ниво на замърсеност на въздуха във всеки район. Оказало се, че биполярното разстройство се среща с 27% по-често при хората, живеещи в регионите с най-мръсен въздух. Там са значително по-разпространени и депресивните разстройства.

Паралелно група учени от Дания проследили въздействието на мръсния въздух върху 1,4 млн. души през първите 10 години от живота им. Те установили, че, както и в САЩ, колкото по-високо е нивото на замърсеност на въздуха, толкова по-голям бил рискът от шизофрения, биполярно разстройство, депресии и други психични проблеми.

А учени от Китайския медицински университет доказаха, че замърсеният въздух може да навреди на зрението, защото повишава опасността от макулна дегенерация.

Сподели във Facebook