Дефицитът на витамин D се превърна в глобална пандемия, която има сериозни последици за здравето и на децата, и на възрастните. Затова през 2009 г. световната общност реши да посвети един ден в годината на този витамин, за да се повиши информираността на хората и да се привлече вниманието към опасността от неговия недостиг.

Според статистиката над половината от населението на планетата страда от дефицит на витамин D. Рискът е особено голям през студените месеци, когато слънчевите лъчи са доста оскъдни. Затова и специалистите избраха месец ноември, за да напомнят за опасността от недостига на този витамин.

Оптималното му ниво в организма трябва да бъде 30 мг/мл. При по-ограничени количества последиците за здравето може да бъдат много негативни.

Витамин D понижава риска от появата на много хронични заболявания, включително сърдечносъдови, диабет тип 2, някои видове рак, предпазва от инфекции на горните дихателни пътища, грип и туберкулоза, участва в обменните процеси. И това е само част от ползите за човешкия организъм, които носи слънчевият витамин.

Затова хората трябва да използват всяка възможност да прекарват повече време навън и на слънце, да изследват нивото на витамин D в организма си и да не допускат неговия дефицит, ако искат да избегнат сериозни здравословни проблеми, напомнят за пореден път учените.

Сподели във Facebook