Отдавна е известно, че върху здравето влияят не само начинът на хранене, физическата активност и наследствеността, но и етажът, на който се намира домът ни. Най-неблагоприятни са ниските етажи – от 1-ия до 6-я, а най-препоръчителни са средните – от 7-ия до 12-ия. Всички, които са нагоре се смятат за умерено благоприятна зона.

Какви са вредните фактори, които заплашват здравето на хората, живеещи в големите градове:

Замърсен въздух

Източници: Около 80% от вредните вещества се оказват във въздуха благодарение на автотранспорта. Изгорелите газове съдържат съединения на сярата, азота, въглерода, както и бензопирен. Отделно е прахът, вдиган от автомобилите.

Кой рискува: Доколкото всички тези замърсители са по-тежки от въздуха, от тяхното въздействие страдат най-много обитателите на ниските етажи. При горещо време, когато асфалтът се нагрява, вредните вещества може да се вдигнат до средните етажи заедно с топлия въздух. При хората, страдащи от алергия, ниските етажи носят риск от по-близък контакт с полените на растенията.

Влияние върху здравето: Замърсеният от транспорта въздух предизвиква проблеми на дихателната система, алергични реакции, онкологични заболявания.

Как да се предпазите: Отваряйте прозореца, когато движението не е натоварено и въздухът е относително чист – рано сутрин и късно вечер. Не проветрявайте жилището си в часовете пик. Най-доброто време да освежите въздуха в дома си е веднага след дъжд.

Радон

Източници: Радонът е природен радиоактивен газ, който излиза на повърхността на почвата. Той е безцветен, няма миризма, затова наличието му в домовете не може да се установи без специално оборудване.

Кой рискува: Радонът е по-тежък от въздуха, затова при лоша изолация на основите и вентилация на мазетата може да се натрупа в най-ниските части на сградите и да проникне в жилищата, намиращи се на първите етажи. Особено опасни са старите сгради, където с времето може да се появят пукнатини. През тях радонът влиза в мазетата.

Влияние върху здравето: Радонът е опасен канцероген. Повишеното му ниво е вторият по-значимост фактор за появата на рак на белите дробове (на първо място е пушенето).

Как да се предпазите: Единственият начин да се защитите от проникването на радон в жилището ви, е да се изолират мазетата и да се монтира вентилационна система.  

Шум

Източници: Автомобилния и градския транспорт. Допълнителен неблагоприятен фактор може да стане наличието на магазини и заведения в приземния етаж на сградите.

Кой рискува: Естествено, от шумовата атака страдат най-много обитателите на ниските етажи.

Влияние върху здравето: Шумът влошава слуха и се отразява негативно върху състоянието на нервната система.

Как да се предпазите: Най-ефективното средство за защита са стъклопакетите с високо ниво на шумоизолация.

Електромагнитно излъчване

Източници: Електромагнитните полета ни обграждат отвсякъде, а напредналите технологии ни срещат с тях ежедневно. Вече във всяка сграда има базисни станции, антени, клетки на оператори, кабели на интернет доставчици и т.н.

Кой рискува: От електромагнитното излъчване страдат най-много хората, живеещи на ниските етажи, въпреки че и на най-високите не са защитени.

Влияние върху здравето: Предизвиква главоболие, негативно въздейства върху кръвообращението и нервната система. Но последиците от съвременните технологии за здравето на хората тепърва ще бъдат проучвани.

Как да се предпазите: За съжаление, човек не може със собствени сили да се защити от електромагнитното излъчване.

Ниска влажност и недостиг на кислород

Източници: Зелените насаждения осигуряват кислород и нормализират влажността на въздуха, затова далече от короните на дърветата може да се усеща недостиг и на влага, и на кислород.

Кой рискува: Обитателите на високите етажи. А ако живеете на 20-ия, въздухът може да е леко разреден, заради пониженото атмосферно налягане.

Влияние върху здравето: Понижената влажност на въздуха оказва негативно влияние върху лигавицата на носа и гърлото, води до заболявания на дихателните органи, а недостигът на кислород причинява проблеми със сърдечносъдовата система.

Как да се предпазите: Използвайте битови овлажнители и йонизатори на въздуха. Не забравяйте за стайните растения, които насищат въздуха с кислород.

Сподели във Facebook