Здраве

9 Февруари 2015

3954

Животът днес

Напитки, които водят в царството на Морфей

Доц. д-р Димитър ПОПОВ

По една или друга причина около една трета от живота си всеки от нас прекарва в компанията на възглавницата и завивката, които ежедневно ни отвеждат в приказното царство на Морфей. За съжаление този тъй естествен физиологичен процес – сънят, при немалко хора настъпва много трудно, което има твърде сериозни последствия за техния организъм. 

Задълбочени научни изследвания показват, че системното недоспиване води до понижение на когнитивните способности (памет, мислене, обучение, разсъждение и т.н.), двукратно понижение на работоспособността и петкратно нарастване на риска от пътно-транспортни произшествия, както и до повишена раздразнителност, депресия и т.н. 

Безсънието е тежко състояние, от което според статистиката страдат около 6% от населението на планетата. 

С напредването на възрастта тази стойност достига и надминава 15%. Съгласно получените наскоро резултати от изследване, осъществено в университета Рочестър (САЩ) под ръководството на датчанката Майкен Нидерхард, по време на сън в мозъка заработва дренажна система, която извежда „отпадните” продукти от неговата дейност, които биха затруднили сериозно функционирането му. След този „мозъчен душ” човек се събужда с прояснено съзнание и „свежа” глава. За съжаление повечето страдащи от безсъние търсят спасение в различни сънотворни препарати. Динамиката и напрежението в живота  на съвременния човек, както и стресът водят до постоянно нарастваща употреба на подобни средства. Само в САЩ за последните четири години този сегмент на фармацевтичната промишленост отбелязва почти 25% ръст и приход от около два милиарда долара. Според американски учени редовното приемане на сънотворни препарати увеличава почти петкратно риска от преждевременна смърт, както и вероятността от възникване на онкологични и сърдечносъдови заболявания. Всъщност многовековният опит показва, че в природата съществуват редица средства, при това напълно безвредни, които водят до добър, укрепващ и освежаващ организма сън. В този кратък материал ще представим няколко напитки, чиято употреба има наистина чудодейно действие.

Чай от лайка

Лайката (Matricaria chamomilla) има множество благотворни въздействия върху човешкия организъм, които са познати от векове. В цветовете на това непретенциозно растение се съдържат невероятно количество физиологично активни вещества – етерично масло (до 2%), флавоноиди (апигенин, лутеин, кверцетин, патулетин, изорамнетин), кумарини, фитостероли, свободни органични киселини (каприлова, изовалерианова, антемисова, кафеена, хлорогенова), дъбилни и слизести вещества, тритерпенови алкохоли, полизахариди, протеини, витамини и т.н. В етеричното масло се съдържат вещества като хамазулен, бисаболол, фарнезен, мирцен, кадилен и др., които имат успокоително, противовъзпалително и омекчаващо слизестите обвивки действие. Комплексът от биологично активни вещества, съдържащи се в запарката от лайка, действа успокоително на нервната система и стомашно-чревния тракт, снема натрупаното в организма напрежение и ускорява заспиването. Напитката следва да се изпие половин час преди сън, без да се подслажда. По изключение любителите на сладкото могат да добавят лъжичка мед. 

Във Франция с изключителна популярност се ползва билков чай, известен с интригуващото название Nuit calme (Спокойна нощ), в който към цветовете на лайката са добавени още две съставки – цветове на портокал и липа. Благотворното въздействие на цветовете на портокала е известно още в древността. Те действат релаксиращо, сънотворно и успокоително върху стомашно-чревния тракт. Подобен ефект имат и цветовете на липата, което се свързва с наличието в тях на значително количество от тритерпеноида фарнезол. Наред с това те премахват и неприятното главоболие след напрегнатия ден.     

Ментов чай

Ментата (Melissa officinalis) е била култивирана още в античните времена. В древния Рим тя била използвана за ароматизиране на залите за пирове и тържества, тъй като се смятало, че действа освежаващо и тонизира мозъчната дейност. По тази причина древните студенти са носели венци от мента. И в наши дни невероятните свойства на ментата заслужено я нареждат между най-използваните от човека билки. Инфузията от мента действа успокоително, разслабващо и сънотворно, премахва главоболието и стреса след напрегнатия ден, противодейства на депресията и пр. Тя подобрява значително състоянието на хора, чувствителни към магнитните бури. Благотворните въздействия на ментата се дължат главно на съдържащото се в нейните листа етерично масло, в чийто състав влизат редица биологично активни вещества – ментол, цитрал, цитронелол, евгенол, флавоноиди, полифеноли, тритерпеноиди и т.н. За добър сън се препоръчва преди лягане да се изпие запарка, получена чрез заливане на около 2 г дрога със 150-200 мл вряща вода. 

Мляко с мед и жълтък

Споровете относно ползата и вредата на млякото не стихват, като противоборстващите страни вадят все нови и нови доводи в защита на своята теза. Опитът обаче показва, че изпиването на чаша топло мляко действа успокоително и сънотворно. А и усвояването на сложните протеини на млякото е по-добро именно през нощта. Седативният ефект на топлото мляко се засилва, ако към него се прибави чаена лъжичка мед и суров жълтък. Напитката (100-125 см3) се пие бавно преди сън.

Горещо какао

Смята се, че чудодейните качества на какаовите зърна първи са познали ацтеките, които високо са ги ценели и дори използвали като платежно средство. Например през XIV век в Централна Америка един роб струвал... 100 какаови зърна. В Европа магическите зърна попадат след експедициите на испанските конкистадори през XV-XVI век. Истинският възход на какаото започва през 1828 г. – след откритието на холандския химик Конрад ван Хаутен. Чрез пресоване той отстранил основната част от маслото, съдържащо се в зърната, а от останалата маса успял да получи какаов прах, който намерил множество приложения. Последният съдържа редица вещества със силно физиологично действие – липиди (10-15%), сред които преобладават триглицеридите на стеариновата, палмитиновата, олеиновата и линоловата киселина, въглехидрати (главно скорбяла, разтворими и неразтворими фибри и много малко прости захари), полифеноли, алкалоиди (главно теобромин и много по-малко кофеин), витамини (А, В1, В2, В3, В5, С, Е), минерали (калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, манган) и т.н.

Какаото съдържа невротрансмитера серотонин, който играе съществена роля в регулирането на телесната температура, настроението и съня и потиска вълнението и стреса. В него е открито наличието и на редица вещества със силно физиологично действие като фенилетиламин, анандамид, допамин и флавонол, както и на аминокиселината триптофан, от която организмът синтезира серотонин. Фенилетиламинът, известен като „хормон на любовта”, води до оптимистично възприемане на света, невротрансмитерът анандамид е познат като „вещество на блаженството”, допаминът е хормон и невротрансмитер, за който се счита, че оказва положително въздействие при нарушение на съня и инсомния (безсъние), а флавонолът способства за подобряването на кръвообращението в мозъка.

Чашка топло какао преди сън в продължение на седмица има невероятен ефект. Като „бонус” на тази напитка е нейното профилактично действие срещу сърдечносъдови заболявания и захарен диабет. В значителна степен това се дължи на голямото количество антиоксиданти, които тя съдържа – повече от червеното вино и чая. Неправилно е в напитката да се добавя мляко, тъй като се смята, че то препятства усвояването на антиоксидантите. Желателно е и да не се подслажда или само с чаена лъжичка мед. Изпитани средства срещу безсъние са още настойките от риган и лавандулов цвят, сокът от вишни, копърът и др. Важни условия за добър сън е последното хранене да предшества най-малко с три часа прегръщането на възглавницата, както и избягването на трудно усвоявани храни и алкохол. 

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.
gpopov_bg@yahoo.com 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 132