Здраве

1 Декември 2014

1694

Петър Галев

Научната и народната медицина не са врагове

Проф. Връбка Орбецова е доктор на медицинските науки, председател на Сдружението за алтернативна медицина, патобиохимик, член на Научното дружество на Балканския съюз по клинична лаборатория и онкология, на Американската асоциация по клинична химия, преподавател по лабораторна диагностика и патобиохимия в Медицинския университет, лектор по алтернативна медицина, работила в МБАЛ "Царица Йоанна", София, бивш депутат във Великото народно събрание. Тя е помогнала да се узакони алтернативната медицина с над 500 научни публикации, в т.ч. монографии, учебници, научноизследователски студии, публикувани у нас и в чужбина.

Енциклопедията по интегративна медицина с автори известната проф. Връбка Орбецова и Виолета Замфирова предизвика широк интерес сред аудиторията, защото съчетава научния подход с хилядолетния емпиричен опит на хората. След томовете, посветени на сърдечносъдовите, онкологичните и урологичните заболявания, читателите могат да се запознаят с интегративния подход в диагностиката и лечението на нефрологичните проблеми. Предстои поредицата да продължи с представяне на други социалнозначими заболявания – белодробни, гастроентерологични, ревматологични, ендокринни, хематологични. Още за интегративната медицина – в интервюто на Петър Галев с проф. Връбка Орбецова:

- Проф. Орбецова, Вие сте представител на официалната медицина, занимавате се дълги години с патобиохимия, с клинична лаборатория, защо интересът Ви се насочи към интегративната медицина?
- Защото естественото развитие на медицинската наука води към това. Достатъчно дълго време официалната медицинска наука е противопоставяна на емпиричната или етномедицината. Мисля, че отдавна е дошло времето да вземем рационалното от всички съществуващи практики, те взаимно да се допълнят и обогатят. И точно това е замисълът на енциклопедията, която започнахме да издаваме. Във всеки том първо предоставяме анатомични и физиологични познания, съвременни диагностични методи за съответните заболявания, клиничната картина, с която те се изявяват, възможностите за лечение. А във втората част представяме и алтернативните подходи, познати от векове и доказани в различни краища на света.

- Към каква аудитория адресирате книгите?
- Тя е много широка и затова никак не е лесно да се напише такава енциклопедия. От една страна, аз като лекар, при това представител на академичната общност, не мога да си позволя да опростявам нещата, както често се прави. От друга страна, съм се стремила текстовете да са разбираеми, да не се натрупва тежка терминология. Целта ни е да надградим познанията на хората, които вече са доста информирани.

- Защо в най-напредналите по отношение на медицината държави като че ли лекарите повече се доверяват и на алтернативни методи?
- Това наистина е така, защото във всички сфери на техния живот интегративният принцип е навлязъл много сериозно. Те не бързат да отхвърлят нещо само защото например не са запознати с него. Напротив, опитват се да го разберат и ако се уверят в ползата, започват да го прилагат. Неслучайно повечето сериозни фармацевтични компании се обърнаха и към лекарства на билкова основа, към някои рецепти, известни от столетия. Сигурна съм, че бъдещето е на медицината, която съчетава по най-добрия начин цялото натрупано от човечеството познание.

- Трябва ли всички методи на народната медицина да се прилагат само от лекари?
- Не мисля! Ние имаме много добре подготвени хора, особено фитотерапевти, те имат огромни познания. Но истинският народен лечител винаги ще посъветва болния първо да се прегледа от лекар, а след това ще даде своите съвети как билките могат да помогнат. В това отношение пример е и Петър Димков, който винаги казваше, че заболяванията се лекуват от лекар, а народната медицина предлага също комплекс от мерки в полза на пациента. Това е валидно особено за острите заболявания. Но понякога етномедицината може да помогне и в долекарския стадий. У нас е проблем, че хората не са наясно как да реагират при много от здравословните проблеми, много пациенти си отиват заради липса или погрешна първа помощ в критична ситуация. Затова е много важно да се повиши общата здравна култура.

- Масовото мнение е, че билките са напълно безобидни и всеки може да си ги взима колкото и когато поиска…
- Който приема, че билките нямат нужда от познания и стриктна дозировка, той фактически отхвърля и тяхното лечебно действие. Щом няма значение дали ще изпиеш една чаша или една кофа, какво очакваш да се промени от този прием? Билките съдържат важни активни вещества, а някои могат да са опасни при предозиране. Един от стародавните принципи в медицината е, че дозата определя дали едно вещество е лекарство или отрова. Това важи с пълна сила и за билките.

- Кога очаквате да излязат всички томове на интегративната медицина?
- Стремежът ни е това да стане до края на 2016 г.


 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 125