Човешкият организъм може сам да изработва витамин D, но за това е необходима слънчева светлина, която през мрачния и студен сезон е недостатъчна. Затова много хора може да се сблъскат с дефицит на важния микроелемент.

Експерти от британската организация Patient UK напомнят, че недостигът на витамин D при някои хора няма никакви симптоми и може да се установи само след анализ на кръвта. Според специалистите обаче има и някои признаци, на които трябва да обърнем внимание, защото те може да са свързани с опасно ниско ниво на витамина D в организма.

Слабост

При някои хора, които изпитват недостиг на този микроелемент, се появяват слабост, умора, неопределени болки и общо изтощение. Симптомите се засилват при прогресиране на дефицита. Мускулната слабост, която се появява при недостиг на витамин D, може да затрудни изкачването по стълби например или да доведе до загуба на контрол над баланса на тялото.

Болки в ставите и костите

Това е още един необичаен признак на дефицита на витамина D през зимата. Често се появяват неприятни усещания в ставите, в ребрата, долната част на гърба, бедрата, таза или стъпалата. Може да се стигне и до силна болка.

При появата на такива проблеми специалистите съветват да се посети лекар и да се направи анализ на кръвта.

Сподели във Facebook