Често от отпуската можем да се приберем не само със загар и нови впечатления, а и с опасни вируси и бактерии. Затова специалистите предупреждават да се информираме предварително кои са най-сериозните заплахи за здравето ни, когато сме зад граница и как да се предпазим.

Вирус Зика

Дълго време този вирус се смяташе за безвреден, но след стремителното му разпространение в Бразилия, станаха известни неговите необратими последици и усложнения.

Къде се среща: Случаи на заразяване с треската Зика са регистрирани в 20 страни на Латинска Америка, Карибския басейн, САЩ. Вирусът е бил засечен още в Швеция, Дания, Швейцария и Италия.

Особено голяма е опасността за бременните жени, защото вирусът нанася непоправими щети върху плода.

Как се предава: Зика се разпространява от комари. Има данни, че може да се пренася от човек на човек при полов контакт.

Как да се предпазим: Бременните жени не бива да посещават места, където се среща заболяването, а всички останали да използват репеленти.

Как се лекува: Заболелите трябва да пият много течности, при необходимост се изписват болкоуспокояващи и температуропонижаващи препарати.

Морбили

Много опасна инфекция, която може да се предотврати чрез ваксина.

Къде се среща: След 2018 г. епидемията от морбили завладя почти целия свят. Заболяването се разпространи с бързи темпове и в европейските държави - Италия, Гърция, Румъния, Франция, Великобритания. Най-тревожна е ситуацията в Украйна.

Как се предава: По въздушно-капков път. Вероятността от заразяване на човек, който не е взел предпазни мерки, е 100%.

Как да се предпазим: Най-сигурният начин е ваксинирането.

Как се лекува: Няма специфични препарати срещу морбили. Трябва да се спазват стриктно съветите на лекарите, за да се избегнат усложненията, водещи понякога до фатален изход

Хепатит А

Къде се среща: Вероятността да се върнете от отпуска с вируса на хепатит А никак не е малка. В рисковата зона са няколко европейски страни като Австрия, Дания, Италия, Испания, Великобритания.

Как се предава: Това е заболяване на мръсните ръце, разпространява се по фекално-орален път. Основният източник на заразата е заразен човек в ранния стадий на хепатит А, който не спазва добра хигиена.

Как да се предпазим: Срещу хепатит А има ваксина. При всички случаи спазването на лична хигиена е задължително.

Как се лекува: Постелен режим, щадяща диета и прием на хепатопротектори. Острият период на заболяването е 3-4 седмици, след което трябва да се спазва строга диета, която нормализира състоянието на черния дроб. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-дълго време му е необходимо, за да се възстанови.

Дизентерия

Това е инфекциозно заболяване на червата.

Къде се среща: По целия свят и при хора от всякаква възраст.

Как се предава: Заразяването с дизентерия става при неспазване на правилата за лична хигиена. Както и хепатит А това е заболяване на мръсните ръце.

Как да се предпазим: Съветът е един – спазвайте правилата на личната хигиена, особено ако сте на места с горещ и влажен климат. Редовно мийте ръцете си, плодовете и зеленчуците, които консумирате и пийте само бутилирана вода. Избягвайте напитки с лед.

Как се лекува: Под наблюдението на лекар. Постелен режим, диета, антибактериални препарати и такива, които компенсират загубата на течности.

Коксаки вируси

Коксаки вирусите принадлежат към групата на ентеровирусите. Заболяването има симптоми, подобни на грипа, затова се нарича още „турски грип“.

Къде се срещат: През горещия сезон коксаки вирусите са разпространени по целия свят. Най-често се срещат в детските курорти, особено опасни са за децата до 5-годишна възраст.

Как се предават: Вирусите се отделят с биологичните течности – слюнка, урина, изпражнения. Основният източник на заболяването е заразеният човек (по въздушно-капков път), замърсената вода, хранителните продукти и предметите на бита.

Как да се предпазим: Не съществува ваксина срещу коксаки вирусите. Трябва да се избягва общуване със заболели, къпането в басейни с прясна вода. Старателното миене на плодовете и зеленчуците е задължително.

Как се лекуват: Препарати, унищожаващи вирусите, няма. Лечението е с медикаменти, понижаващи температурата и стимулиращи имунитета.

Сподели във Facebook