Влиянието върху човешкия организъм на атмосферните явления, свързани със сезоните, е установено още от бащата на медицината Хипократ. Той е и първият медик, описал симптомите на състоянието, което днес е широко известно като пролетна умора. Цели двайсет и пет века по-късно
науката е открила много от механизмите, които причиняват през пролетта чувството на безсилие, намалена работоспособност, невъзможност за концентрация, разсеяност, проблеми с оперативната памет, безсъние нощем и сънливост през деня, намалено сексуално желание, изнервеност. 
При хората с хронични заболявания често към тези проблеми се прибавя тяхното изостряне – напр. резки промени в кръвното налягане и сърдечния ритъм, стомашно-чревни оплаквания и др.

Според съвременните проучвания причините за пролетната умора са комплексни:

·      Различни по степен, но най-често дискретни нарушения в хормоналния обмен, който пряко зависи от степента на слънчевото греене. Хормоните се влияят и от магнитните въздействия на Земята. В условия на чести промени в атмосферното налягане през преходните сезони, бързо преминаване от мрачни към светли дни, от ниски към високи температури адаптивните възможности на човека са поставени на сериозно изпитание.

·      Прекарани през зимния сезон инфекциозни заболявания – грип, други вирусни или бактериални инфекции. Понякога възстановяването от тях отнема повече от месец след преминаването на острата фаза. Това допълнително изтощава организма.

·      Начало на алергичния сезон за пациентите с поленови алергии. Често лечението им е съпътствано от умора, особено ако се приемат по-старите поколения антихистаминови лекарства.

·      Непълноценно хранене: въпреки че вече и през зимата се предлагат много плодове и зеленчуци, те със сигурност нямат същата биологична стойност като растенията, отгледани в естествения си сезон по нашите географски ширини. Затова през пролетта често се наблюдава недостиг на витамини и на желязо. Разстройствата на съня, загубата на апетит, нервността и избухливостта може да се дължат на липсата на достатъчно витамин В6. Мускулната слабост, задъхването и сърцебиенето при липса на друго остро или хронично заболяване най-често са последица от недостиг на витамин В1. Хиповитаминозата при витамин С води до слабост, световъртеж, склонност към кървене (напр. от венците) и податливост към инфекции.

·      Липса на достатъчна физическа активност през студените месеци, увеличаване на телесното тегло.

Справянето с пролетната умора също изисква комплексен подход.

На първо място е правилният режим на работа и почивка и на сън и бодърстване. Подремването през деня може да наруши нощния сън и така да се влезе в омагьосан кръг. Затова лягайте преди полунощ и се опитайте през деня да не спите. Кафето също не е решение, защото при редовната му консумация организмът го е приел за константа, а значителното увеличаване на дозата (над 3-4 кафета дневно) не е безобидно.

И докато витаминният недостиг може да се преодолее сравнително лесно чрез пресни сезонни плодове и зеленчуци, дефицитът на незаменими аминокиселини, имащ пряко отношение към физическата и психическата кондиция, се наваксва доста по-трудно. Сравнително малко храни например съдържат две от основните аминокиселини – аргинин и аспартат, при това в далеч недостатъчни количества. Затова е създаден специален препарат „Амбинор енерджи“, съдържащ двете аминокиселини, както и важния витамин В6 плюс магнезий. Установено е, че тази комбинация от активни вещества има сериозен принос за преодоляване по напълно физиологичен механизъм на състоянията на физическа, сексуална и психическа умора без опасност от странични ефекти.

Много важно е и правилното хранене през пролетта – без да се пропуска закуската, а след това умерени порции на равни интервали с изобилие от сурови продукти и ядки.

За адекватната физическа активност е достатъчно ходене между 40 минути и един час в умерено до бързо темпо, което леко да ви задъха. Това може да стане на отиване или връщане от работа или просто като обиколка на квартала. Добро решение е и отказ от асансьора и изкачване на стъпала – общо за деня до 20 етажа.

Сподели във Facebook