Здраве

28 Февруари 2019

Животът днес

Децата под 13-месечна възраст трябва да са с много ограничени контакти - каза пред журналисти главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Повод за организираната пресконференция с фокус върху ваксинопредотвратимите заболявания стана нарастващият брой на заболели от морбили в страната.

51 са вече заразените с дребна шарка

От тях 7 са в София, 3 - в Софийска област, 1 във Варна и най-много в Благоевградско - 40. От всички само трима са с непълна имунизация, останалите са неваксинирани. 

В момента сме във война

Така определи ситуацията с морбили д-р Кунчев, припомняйки колко е важно да държим висок колективен имунитет. Колкото по-ниско е ваксиналното покритие, толкова по-голям е рискът за разрастване на заразата, придобивайки епидемични размери. В най-голям риск са бебетата до 13-месечна възраст, когато според имунизационния календар на РБългария трябва да бъде поставена първата доза от комбинираната ваксина МПР - морбили, паротит, рубеола.

Бебе под 1 година трябва да се вижда предимно с майка си

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), като напомни, че традиционно българинът няма добра култура относно посещенията при малки деца. Масово хората след пътувания извън страната отиват да видят най-малките в семейството, което ги поставя в риск.

Здрав човек не може да пренесе заразата, но заразен с вируса на морбили може да бъде опасен дни преди да се изяви болестта.

България е заобиколена от държави, в които дребната шарка е сериозен проблем. 5500 са заболелите в Сърбия, над 3000 са в съседна Гърция. В Македония случаите са 200, но вече има двама починали в Скопие и 1 в Тетово, което се явява сериозен процент. В страната е обявена епидемия от морбили. 

Не водете неваксинирани деца в чужбина, опасно е! Алармира за пореден път шефът на НЦЗПБ, припомняйки, че по празниците обикновено българинът пътува семейно и най-често - в съседните страни.

Ако бебето до годинка се разболее от морбили, значи не е гледано правилно.

Обясни проф. Татяна Червенякова, национален консултант по инфекциозни болести. Родителите често подценяват сериозността на болестта и не предприемат нужните предпазни мерки. Ограничаването на контактите на неваксинираното дете би го предпазило от потенциален риск. В случай, че детето е под ваксинална възраст и бъде заразено, това означава, че вирусът е намерил пробив и е стигнал до него. Това важи и за децата и възрастни, които не са ваксинирани и не подлежат на имунизация поради медицински причини.

След грипа вратата за морбили и варицела е „отворена“, предупреди проф. Червенякова. Много родители не ваксинират децата си, водени от различни страхове. Важно е да се знае, че морбили е изключително опасно заболяване, което може да има дългосрочни последствия. Хора, преболедували от дребна шарка като малки, може да развият неврологични заболявания в зряла възраст. Енцефалит и слепота са също често срещани последствия от този вид шарка.

Страхът от ваксината МПР е неоснователен

През 2018 г. са ваксинирани 2 200 000 души, като са докладвани едва 109 нежелани реакции. От тях само 15 са свързани с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, като изявите на страничните реакции не са били животозастрашаващи.

Подуване, зачервяване, лек обрив - това е имунен отговор на организма, че се формира защита, обясни д-р Кунчев. Всеки може да докладва за нежелани реакции след поставяне на ваксина. На сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има формуляр, чрез който всеки един гражданин може да сигнализира за притеснителна последица от имунизация. При всяко съобщение се стартира процедура и всеки един случай бива детайлно разгледан.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook