Здраве

4 Ноември 2014

1621

Животът днес

Недостигът на прясна вода - заплаха за човечеството

В развитите страни водата се възприема като даденост, но в Третия свят хората водят ежедневна борба за чаша прясна вода. Проблемът с недостига на вода ще стане още по-голям заради климатичните промени и увеличаването на населението в света. ООН прогнозира, че до края на века населението на планетата ще достигне 11 милиарда души. Над 2 милиарда вече изпитват последиците от оскъдицата на питейна вода, а в същото време огромни количества от безценната течност се прахосват. Проблемът с бедността не може да бъде решен без вода и канализация, каза известната филмова звезда и филантроп Мат Деймън, който основа организацията Water.org. Той подчерта, че на всеки 20 секунди от обезводняване умира по едно дете под 5-годишна възраст.

По данни на неговата организация липсата на вода, канализация и хигиена убива 3,4 милиона души всяка година и 99% от тях са от развиващия се свят. Много хора от Третия свят нямат тоалетни, което застрашава здравето им. Особено на жените и момичетата, които според местните социални норми трябва да изчакват да се стъмни, за да се облекчат. Организацията на Мат Деймън работи за снабдяването с прясна вода и за изграждане на канализация на стотици общности в Африка, Южна Азия и Централна Америка. Тя е предложила програма за микрофинансиране, наречена WaterCredit, която дава малки заеми на домакинства в тези страни за изграждане на основни хигиенни съоръжения.

Учените ще се нуждаят от по-добра оценка за наличното количество вода и за необходимите инвестиции за изграждането на ефективна водна инфраструктура, за развиването на земеделски техники в целия свят, при които се пести вода. Но дори и тези мерки няма да са достатъчни.  Някои страни в света може би трябва напълно да спрат производството на водолюбиви култури и да предоставят тази възможност на страни с по-големи водни запаси. 

Много вода се хаби за поливане на тревните площи в градовете. Някои от тях са засадени с местни треви, които си растат естествено, но в повечето площи пред къщите се отглеждат растения, които не са приспособени да виреят в района и за да изглеждат свежи, изискват обилно поливане. При нарастващата необходимост от пестене на вода ще се наложат промени в озеленяването. Например жителите на особено сухите райони може да аранжират дворчетата си с кактуси и камъни или да сменят тревите, които пият много вода, с местни сортове. В момента много се разчита на пречистената отпадъчна вода, която съществено може да облекчи проблема. Става въпрос за водата, с която сме измили зъбите си, зеленчуците или сме пуснали от казанчето на тоалетната. В момента в Съединените щати се пречистват 70% от отпадъчната вода, но само 4% от нея се използват. Тази вода не става за пиене, но може да се използва за поливане. (ЖД)

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121