Невралгичната болка е различна от тази, която изпитваме при травма. Тя обикновено се описва като пронизваща, пареща и наподобяваща електрически ток, а може да се появят и признаци на мравучкане и изтръпване на засегнатата област. Страдащите от хронична невралгия обикновено са чувствителни към допир или студ, а може да изпитват болка и при стимули, които обикновено не биха предизвикали такава реакция, като търкане на кожата или миене на зъбите. Нощта е „любимото“ време на невралгията, защото тогава тя осезаемо се изостря.​

А нашето любимо средство за лекуване на невралгията е ибупрофенът. През 2019 г. изследване на учени от Университета на Пенсилвания (САЩ) потвърждава ефикасността му за намаляване на болката след операция на зъбите. От общо 19 участници в проучването, 16 отбелязват значително облекчение на болката след прием на ибупрофен. Ефектът се появява между 15 и 30 минути след приема на лекарството и само 20% от пациентите твърдят, че са почувствали нужда от по-силно обезболяващо след 4 часа.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook