Нов лазер премахва перде и диоптри за минути

С д-р Алек Топов, началник на отделението по офталмология в Токуда Болница София, разговаря Камен Здравков

- Д-р Топов, в коя област на офталмологията има най-голямо развитие през последните години?
- Със сигурност в две области сме в нова ера – катарактната хирургия и хирургията при глаукома. Значителен напредък има в медикаментозното лечение на влажната форма на макулната дегенерация. Постоянно се развива и рефрактивната хирургия, чрез която се преодоляват късогледството, далекогледството и астигматизмът. Всички нови методи се прилагат в нашата клиника, защото разполагаме с пълен набор от апаратура за очна диагностика и хирургия. Мога уверено да заявя, че офталмологията в България е на едно високо ниво и все по-малко пациенти загубват зрението си. Разбира се, в немалка степен запазването на очната функция зависи от самия човек и неговите близки. Колкото по-рано се посети очният лекар при проблем, толкова по-големи са шансовете за качествено лечение. Най-добрият вариант са редовните профилактични прегледи.

- Конкретно при премахването на очните пердета какво ново се прилага?
- Ние внедрихме фемтосекунден лазер, който снижава значително риска при този тип хирургия. Освен това създава невероятен комфорт и на пациента, и на хирурга. Основната част от една операция за катаракта с помощта на новия лазер е напълно автоматизирана и така се елиминира възможността от случайна човешка грешка. При мнозинството пациенти се постига зрение, каквото са имали на 20-годишна възраст.

- Може ли да се използва при пациенти с подлежащи други заболявания – макулна дегенерация, глаукома и др.?
- Не само че може, но точно тогава е най-желателно. За жалост обаче НЗОК не поема консуматива при тази операция, както и при повечето от очните операции.

- Трябва ли да се чака помътняването на лещата да напредне, за да се направи операция?
- Не е добре дълго да се чака. Да не говорим, че с новия лазер ние можем успешно да подменяме и лещата при хора със 100 процента запазено зрение, но при които има рефрактивни аномалии – късогледство, далекогледство и астигматизъм. При някои хора не са подходящи традиционните рефрактивни операции и при тях на мястото на естествената леща ние поставяме синтетична, която коригира зрението. Това е едно от най-новите направления в очната хирургия – подмяна на здрава леща, за да се постигне чисто зрение без очила.

- Желанието хората да махнат очилата чрез операция само от естетични причини ли е продиктувано?
- При някои пациенти наистина става въпрос за козметична процедура, но не са малко хората, на които очилата им пречат да изпълняват професията си, например спортисти, които не могат да се състезават нито с очила, нито с лещи. Има и други професии, при които не се допуска кандидатът да има диоптри. Тогава решението е в операцията.

- Има ли рискове от такава операция?
- Няма операция без никакви рискове. Но в конкретния случай става въпрос за минимален риск от необходимостта да се повтори операцията, за да завърши успешно корекцията на зрението. Но в над 99,9 на сто от случаите успехът е от първия път.

- Лежи ли се в болница при операция за премахване на очилата?
- Не, процедурата е амбулаторна, няма и болка. Има подготовка за операцията, която включва подробен преглед с разширяване на зениците. Ако пациентът носи лещи, не трябва да ги слага поне две седмици преди операцията при меките лещи и един месец при твърдите. Иначе самата операция трае между 5 и 10 минути на око, като е желателно двете очи да се оперират едновременно. Зрението се възстановява добре още на първата седмица, но пълният резултат се усеща след около месец. Такава операция не се прави на младежи под 18 години, а при останалите преценката е на офталмолога.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94