Здраве

16 Септември 2015

7162

Животът днес

GE Pharmaceuticals Ltd.  – дъщерна фирма на Генерикон фарма, Австрия и Екофарм, България откри на 16 септември своя втори завод в Ботевград. (6700 кв.м с нова производствена база и модерни складове).

Фармацевтичното предприятие за първична и вторична опаковка на готови лекарствени форми увеличава производствения си капацитет на повече от 20 млн. опаковки годишно (над 80 млн. блистера). Внедрените иновативни системи го нареждат сред първите компании в България, чиято продукция отговаря на изискванията на Директива 2011/62 на Европейския съюз - за борба с фалшифицираните лекарствени продукти.

До 2018 г. фармацевтичните компании, дистрибуторите и аптеките и в България имат ангажимента да приведат практиките си в съответствие с евродирективата, чиито норми гарантират, че до пациентите няма да достигат фалшиви лекарствени продукти.

Всяко лекарство, стигнало до продажба, вече трябва да има специален защитен бар код и нов вид опаковка. 

Уникалният сериен номер на всяка кутия, отпечатаният двуизмерен матричен знак са възможност за сто процентова проследимост на производствения процес:  от създаването на активната субстанция до освобождаването на крайния лекарствен продукт за пазара. Всяка аптека, всеки пациент могат чрез лесна проверка (сканиране на място) на уникалния код да разберат какво купуват.

Защитата за цялост на кутийките се осигурява чрез метод за залепване – конкретно избраният в българо-австрийската фирма в Ботевград. (Директивата допуска като защита и модел на специфична перфорация на мястото за отваряне). Новият дизайн на опаковките гарантира, че те не са отваряни и подправяни.

Комплексната защитна система по Директива 2011/62/ЕС вече е внедрена в GE Pharmaceuticals.

От 2017-а започва тестово опаковане на малките серии продукти. До 4-5 години в сграда 2 на компанията ще работят на денонощен режим 14 опаковъчни линии за блистери, картонени опаковки и опаковки. В сградата, където през 2007-та стартира производството, остават единични блистер автомати за производство на много малки серии, вторично ръчно опаковане, преопаковане, цялостният контрол на насипните продукти, бутилирането на таблетки и твърди желатинови капсули.

Фокусът ще продължи да бъде върху малките и средните партиди – до 1000 и между 1000 и 5000 опаковки в партида, услуга, която се предлага от неголям брой подобни производствени фирми на континента.                                                                            

Ще продължи пускането на пазара и на нови генерични продукти, акцентира управителят на компанията от българска страна Ангел Ангелов. И уточни :  „Последните години пуснахме над 10 нови генерични продукта, като можем да се похвалим с изключителна гъвкавост. През 2014 г. опаковахме генерика на виаграта sildenafil за над 15 страни, за всяка от които опаковъчните материали бяха различни”. През 2015-а и 2016-та година ще бъдат пуснати по още от 5 до 7 генерични продукта.

Над 95% от производството на GE Pharmaceuticals е за Западна Европа – Австрия, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия и др., общо клиентите са от близо 40 държави, сред които вече има партньори и от Близкия Изток.

 

Представители на български държавни институции, дипломати, на българския и чуждестранен бизнес, партньорски фармацевтични компании и много приятели бяха гости на празника на GE Pharmaceuticals за освещаване на новия производствен капацитет. Компанията потвърди: продължаваме напред, верни на своето кредо „Европейско качество, разумни цени“. 

 

                                                             Автор на снимките: Милен Кирилов

Сподели във Facebook