В обществото властва представата, че либидото – сексуалното желание, се губи с възрастта, затова понякога се приема едва ли не като противоестествено дори при пълно здраве в напреднали години да се изтъкват сексуални постижения.

Проф. Димитър Чавдаров

Даже някои незначителни възрастови дисфункции създават комплекси и потискат самочувствието, което допълнително кара възрастните да заживеят с мисълта, че са приключили със секса. Изолираните провали и страхът от злепоставяне правят много мъже преждевременно импотентни, което води до отчаяние и депресия.

Промените при жените

В еволюцията стареенето е програмирано и на сексуалната активност е отредена важна роля. Репродуктивните органи на жените стареят по-рано, по-краткотрайно, но интензивно. Намалява продукцията на естроген и настъпва менопаузата. Сексуалната привлекателност се нарушава от белите коси, бръчките и промените във фигурата. Бюстът поради загуба на мастна тъкан губи заоблените си форми, става мек и провиснал, зърната се свиват и почти изчезват. В половата сфера най-съществени са промените във вагината, която се скъсява, стеснява и секреторните жлези атрофират. Това ограничава смазването и болката повлиява сексуалното удоволствие. Тези промени се дължат главно на намалената продукция на естроген и старческите промени в кръвоснабдяването.

Промените при мъжете

В древния Рим само мъжете са можели да свидетелстват, защото доказателство за мъжественост са били тестисите, което в превод означава „свидетел”. Затихването на половата функция при мъжете става по-бавно и плавно и се означава като „мъжки климакс” или по-точно андропауза. След 30-ата година при мъжете на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10%. Броят на сперматозоидите прогресивно намалява, но оплодителната им способност се съхранява. Постепенно гладката мускулатура се заменя със съединителна тъкан, настъпва активно оплешивяване и производството на сперма намалява. Всичко това се съпровожда от сексуални неблагополучия като еректилни дисфункции, главно невъзможност за постигане и поддържане на ерекция. Тялото наедрява, коремът нараства и поради натрупаната мастна тъкан над срамната кост членът изглежда още по-малък. Свиването му е естествено, но в различна степен при всеки мъж. Ако на 30 г. еректирал пенис е средно 15 см, към  60-70 г. той се смалява до 12,5 – 13,5 см. При младите мъже ерекцията може да настъпи за 5,3 сек, докато при възрастните хора е много по-бавна.             

Сексуалните особености на възрастта

Два фактора играят основна роля в половия живот на жените. Единият се определя от утвърдените сексуални навици и потребността от оргазми. Вторият зависи от менопаузата, която протича различно при всяка жена. Проявите на старостта са причина част от жените да се отдават на сексуални удоволствия поради отпадане на страха от нежелана бременност, но най-вече емоционално от осъзнаването, че времето за секс изтича. Други се притесняват, че с годините стават непривлекателни, стараят се да тушират либидото, защото половата активност „не им подхожда“, забравят за любовните терзания. Те се посвещават на други занимания като грижи за семейството и децата, културни прояви. Това им се удава, защото жените са по-социализирани, по-лесно преживяват стреса, правят 10 пъти по-малко инфаркти от мъжете, имат по-мощна имунна система, по-бързо се приспособяват към реалността. При жените депресията и отчаянието са по-редки и по-лесно преодолими. При мъжете стареенето настъпва постепенно, но при някои по-бавно, а при други твърде бързо. Установено е, че между 40- и 70-годишна възраст потентността спада от 60 на 30%. Над 70 г. около 75% от мъжете имат еректилни дисфункции, водещи до импотентност при липса на тестостерон, но количеството му няма пряко отношение към сексуалната активност. Дори ограничена продукция на тестостерон може да запази половата мощ на възрастния мъж. В голяма степен ниската полова активност се дължи и на много заболявания в късната възраст като атеросклероза, сърдечна слабост, хипертония, диабет, простатит, както и на алкохол, тютюнопушене, лекарства. Емоционално-психичната сфера при мъжете - кариера, ангажименти и най-вече стрес, потиска сексуалния нагон, което може да се случи и на млади години. Сексуалните провали при еректилни дисфункции играят драматична роля за  потискане на  либидото.                        

Не съществува възраст, несъвместима със секса

Той зависи от физическото състояние, личностовата характеристика и самочувствието. Сексуалната тема трябва да остане доминанта в ежедневието, като взаимно се индуцира от партньорите. Желателно е да не се допусне психологическата възраст, която засяга най-вече емоционалното състояние, да се овладее от старческо безразличие, отчаяние и отказ от много житейски удоволствия. Наглед незначителни фактори могат да помрачат сексуалния живот на възрастните, особено натовареното ежедневие и стрес. Когато се загуби либидото и не се прави секс, се губи и физическият тренинг, активираната обмяна и продукцията на хормони. От друга страна, благоприятните последствия от хармоничен полов живот са много -  психо-емоционална стабилност, повишено настроение, което е път за преодоляване на проблемите на старостта и гаранция за добро качество на живот. Трябва да се знае, че с напредването на годините правенето на секс се променя, като разреждането и намаляването на интензивността му са естествени.

Желанието за секс при възрастните започва с близост, топлота и грижа, което отдалечава ежедневния стрес и тревожни мисли върху стареенето. Любовта в секса е ласки, милувки и личен избор на интимности. При такава емоционална нагласа дори по-различен от младежкия полов акт задоволява и двамата партньори. Днес преходните сексуални проблеми са отстраними - при жените по-лесно, при мъжете по-трудно. Медицината разполага с качествени средства за преодоляване напрежението от стрес и депресия. За отстраняване на нарушеното кръвоснабдяване вече има ефикасни средства с възможност за избор. Хормонозаместителната терапия в определени случаи може да преодолее и много тежки сексуални проблеми.

Поддържането на сексуалната активност на старини означава, че жената не се е лишила от женственост, не се е превърнала в старица и остава жена до края на живота си. Това също означава, че мъжът има самочувствие, не е безпомощен старец и е останал мъж до края на живота си. Всичко това означава преодоляване на проблемите на старостта и гарантиране на добро качество на живот.  

Статията е част от подготвяната за печат книга на проф. Димитър Чавдаров „Да остаряваш бавно е изкуство“. В. „Животът днес“ ще публикува и други важни и интересни тези на автора от новата му книга. Ще информираме аудиторията кога изданието ще бъде достъпно на книжния пазар.

Сподели във Facebook