Здраве

28 Февруари 2020

Животът днес

Намалената употреба на сол може да окаже положително въздействие върху здравословното състояние на всеки. Тази профилактична мярка е полезна не само за хората с хипертония или с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, съобщава изданието The BMJ.

Известно е, че високото кръвно налягане е водещ рисков фактор за инфаркт или инсулт, а една от важните причини за хипертонията е голямото количество натрий, приемано със солта в хранителните продукти. Даже хората никога да не солят храната си, производителите често добавят подправката в големи количества, за да подобрят вкуса на продуктите си или да удължат трайността им.

Съвсем наскоро американски учени проведоха мащабен анализ, като обобщиха данните от 133 изследвания, посветени на ефекта от намалената употреба на сол. Резултатите показаха, че този профилактичен метод е изключително полезен. Специалистите откриха убедителни доказателства, че ограниченото количество на натрий в менюто определено помага на пациентите с хипертония. Намаляването на солта понижава кръвното налягане даже при хората, които нямат такава диагноза.

„Изследването е важно, защото показва, че намалената употреба на натрий води до понижаване на кръвното налягане в различните популации, а не само при хората, които са особено чувствителни към солта като афроамериканците например“, съобщиха кардиолози от Ню Йорк. Те отбелязват, че тази профилактична мярка има огромен ефект. Той е най-видим при възрастните, тъмнокожите и пациентите с хипертония, но и при всички останали ползата е много по-голяма, отколкото се предполагаше.

Сподели във Facebook