Ново изследване на учени от Масачузетс отхвърли твърденията, че консумацията на масло увеличава силно риска от сърдечни заболявания и инсулт. Резултатите от изследването показват, че ако изобщо има някакъв риск, то той е изключително нисък.  Нещо повече, учените открили, че маслото до известна степен предпазва от диабет тип 2. Според тях маслото не бива нито да се демонизира, нито да се възприема като средство за поддържане на добро здраве. Маслото е с относително високо съдържание на наситени мазнини, които се смятат за вредни. Но учените посочват, че трябва да обръщаме внимание на общия ефект от приемането на дадени храни, а не да се фокусираме върху отделните вещества, защото комбинацията от тях влияе по различен начин върху здравето.

В новото изследване учените анализирали информацията от 9 предишни проучвания, при които в продължение на 23 години били наблюдавани над 636 000 души в 15 страни.

Установено било, че ежедневният прием на 1 супена лъжица масло – 14 грама, повишава с 1% риска от смърт. От друга страна, той намалява с 4% риска от развитие на диабет тип 2. Не е открита връзка между консумирането на масло и сърдечните заболявания, подчертават учените. Маслото е по-здравословна храна от продуктите с високо съдържание на захар и нишесте, които увеличават риска от сърдечни проблеми и диабет, но то вероятно е по-вредно от зехтина, лененото и соевото олио, които съдържат повече ненаситени мазнини.

Сподели във Facebook