Според специалисти от университета в щата Пенсилвания, САЩ, редовната употреба на орехи нормализира кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония. Здравословният ефект учените свързват със съдържащата се в тези ядки алфа-линоленова киселина, която е от групата на омега 3.
За да стигнат до този извод, специалистите провели експеримент с участието на 45 души на възраст от 30 до 65 години, които били с наднормено тегло или със затлъстяване. Две седмици преди проучването те се хранели по начин, съответстващ на обичайния за средностатистическия американец – минимум 12% от менюто им било съставено от наситени мазнини. След това доброволците били разделени на три групи, всяка от които в продължение на 6 седмици се придържала към определена диета. Първата група употребявала много орехи, менюто на втората не съдържало орехи, но в него имало добавки с алфа-линоленова киселина в количество аналогично на това, което имало в орехите, а третата група употребявала само мононенаситената олеинова киселина.

Оказало се, че при представителите на първата група рискът от сърдечносъдови заболявания бил най-малък, а кръвното им налягане по-ниско в сравнение с участниците в експеримента от другите две групи.

Сподели във Facebook