Здраве

14 Януари 2010

6257

Животът днес

Още при първите болки в ставите потърсете лекар

С д-р Христо Мазнейков, управител на Столична многопрофилна болница „Св. София”, разговаря Георги Нейков 

- Д-р Мазнейков, има ли случаи, когато чужденци се лекуват у нас?
- Преди около 3 месеца дойдоха при мен от Македония пациенти с едно детенце на около 7 години, което получило инфекция при раждането – хематогенен остеомиелит. Поканихме ги в България. Тук се направи една изключително сложна триетапна операция. Можем да кажем с голяма гордост, че детето е в перфектно състояние. Само човек, който види радостта в очите на такова дете и на родителите, може да разбере за какво става въпрос.

- Една от причините за проблемите със ставите са травмите. Какви други могат да бъдат тези причини за поява на такива проблеми?
-  На първо място проблемите, болките в ставите, се получават при неподготвени хора. Когато от канцеларията отиваме да караме ски, да играем футбол – така наречените неделни спортисти. Там са големите проблеми. Затова нашият съвет е винаги преди да тръгнете да спортувате, преди да се качите на ските, да си правите масаж на мускулатурата. Сега имаме страхотни медикаменти. Имаме неокс, едно много добро средство. С него можеш да си подготвиш мускулатурата за не повече от 3-4 минути, отиваш на състезанията и по този начин няма да имаш проблеми.

- Това, което казахте, се отнася за млади хора, които релаксират в планината или се занимават с някакъв вид спорт. Но бихте ли казали нещо за по-възрастните, тъй като болките и проблемите в ставите идват може би съвсем нормално с течение на годините?
- Да, една голяма част от проблемите в ставите се дължат и на неизяснени причини, на различни придружаващи заболявания, от остаряването на ставите, развитието на артрозата или така нареченото развитие на шипове, както му казват хората. Много е важно такива пациенти да идват при нас още в началото, за да може ние да правим профилактика, а не големи, тежки операции, каквито са протезирането на колянната става, както и остеотомията. Моят съвет е още при първите оплаквания от болки в коленете или в тазобедрените стави веднага да се търси специализирана медицинска помощ при ортопед.

- Споменахте за профилактиката. Идва логичният въпрос – по какъв начин бихте препоръчали тя да се провежда? Освен след консултация със специалист като вас, възможно ли е хората да се подпомагат с определени медикаменти, определени храни или хранителни добавки?
- Аз съм от тези лекари, които не препоръчват да се пият много лекарства. Те имат странични ефекти, правят язви, дразнят стомаха, стомашно-чревния тракт. Това е един много сериозен проблем. По тази причина съветвам никой да не пристъпва към пиене на лекарства без консултации при лекар. Затова апелирам да се прави профилактика, да се прави рехабилитация. Да разчитаме на природните фактори – на масаж, на физиотерапия. С това да намаляваме болката. И когато идеш при специалист, той ще прецени вече дали има нужда да се сложи инжекция в коляното, ако болката е много силна, да се даде лекарство, но да не се практикува медицина без правила.

- А какво ще кажете за случаите, при които вече се налага оперативна намеса?
- Когато вие отидете рано на преглед при специалист ортопед, той може да прецени, проблемите са начални – предлагаме ви веднага най-лекото – ендоскопската хирургия. С две дупчици решаваме проблема. Когато влезем с артроскоп и оглеждаме ставите – рамо, коляно, глезен – това ни дава възможност не само да огледаме ставата добре, но и да направим преценка за бъдещето на ставата. Ако трябва, можем да вземем отвътре лигавица, която да изследваме. Да видим дали това коляно страда. Ако вътрешният отдел на коляното е увреден повече от външния, ще ви препоръчаме щадяща остеотомия, за да не се стига до колянна протеза, да се отбремени колянната става. Това е смисълът на профилактиката - рано да се отиде на доктор. За съжаление има и една друга група хора, при които има и придружаващи заболявания, но това са малко, около 20%. Ние говорим за тези 80%, които можем да спасим.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97