Здраве

27 Януари 2014

5490

Животът днес

От форума на credoweb.bg

 

Инж. Гено Рачев: 

Здравейте! Интересува ме темата за хроничен колит, която почти не се разглежда в интернет пространството. Това пък, което е представено, е доста противоречивo. Има и доста противоречия относно хранителни продукти, подходящи при хроничен колит. От една страна се препоръчват бели хлябове, от друга – пълнозърнести, и т.н. Тоест може ли някой да каже - има ли единно мнение по отношение на хранителния режим (както и напитки), свързан с хроничния колит? Има ли лечение на хроничния колит, или цял живот човек трябва да е на диета? Диагнозата хроничен колит е поставена след извършване на иригография във ВМА.

Д-р Валентин Кършаков, гастроентеролог от Варна: Хранете се бавно, дъвчете добре

Темата хроничен колит е много широка. Истинските хронични колити са хроничният улцерозен колит и болестта на Крон – тежки, но сравнително редки заболявания. Това, което има гражданственост като хроничен колит в България, обикновено са нарушения в дефекацията и болки в корема с различно естество -  бързо и нередовно хранене, с хронична панкреасна недостатъчност или синдрома на раздразненото черво. Обърнете се за преглед към гастроентеролог. Самолечението и самодиагностицирането не са желателни. 

И още нещо: диагнозата хроничен колит не е рентгенова, а клинична. За да бъдем съвсем прецизни, необходимо е да се направи и ендоскопско изследване на дебелото черво (колоноскопия) със или без биопсия. Само тогава може да се пише за хроничен колит в истинския смисъл на понятието. Ако оплакванията ви не са тежки и се повлияват от предписаното лечение, това може и да не е необходимо.  

Хранете се бавно, дъвчете добре и не забравяйте да приемате предписаните лекарства. 

Бъдете активни! Пишете и задавайте въпроси, нашите лекари ви очакват  във форума на credoweb.bg.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 85