От какво страда стомахът през пролетта

Д-р Катя Тодорова, гастроентеролог, Стара Загора

Целулозните храни са много полезни за храносмилателния тракт и за храносмилането изобщо, особено когато има проблеми със запек и забавяне на чревния пасаж. Неслучайно се препоръчват като „метач” на токсините от организма. Но при диагностицирани заболявания на стомаха са противопоказани, тъй като механично дразнят лигавицата и оттам създават проблеми на хора с язвена болест, с ерозилни гастрити, с повишена киселинност на стомаха или гастроезофагеален рефлукс. Задълбочават се оплакванията и съществено се влошава качеството на живот. По принцип тези оплаквания имат изразена сезонност.

В нашия географски пояс обострянето на този вид стомашни оплаквания е характерно за пролетните и есенните месеци. И тогава съответно хората с такива проблеми, за да не влошават състоянието си, трябва да спазват определена диета, да не консумират груба целулозна храна, пикантни, силно подправени ястия и газирани напитки. Тютюнопушенето също има доказан и много сериозен „принос” при този вид оплаквания, желателно е да се избягват големи количества кафе. Приемането – особено за по-дълго време - заради различни ставни оплаквания на т.нар. нестероидни противовъзпалителни лекарства, които овладяват болката, употребата на аспирин, консумацията на много газирани напитки – всички тези фактори могат да причинят или обострят състоянията, за които стана дума.

Има и залитания – в желанието си за намаляване на теглото някои пациенти минават само на целулозна храна и оттам допълнително усложняват състоянието си. Някои хора се ориентират към изцяло зеленчукова или плодова диета, тя е полезна, но не и в продължение на 10-15 дни. Могат да се проведат разтоварващи дни в седмицата – с цел прочистване, намаляване на теглото, корекция на липидния статус при повишен холестерол. Но да е за един ден. Ако тази диета продължи, освен че се увеличава дразненето на стомаха, организмът се лишава от другите хранителни вещества – въглехидрати, мазнини, и настъпва дисбаланс. И всеки, независимо от възрастта или пола, е застрашен, когато не се храни рационално. А това означава да е налице оптимално съотношение в приема на въглехидрати, мазнини и белтъчини.

Често се задава въпросът за ролята на топлинната  обработка. На практика тя намалява механичното дразнене на стомаха, но не с такъв значителен щадящ ефект, какъвто бихме очаквали. Така че, има ли проблеми със стомаха, ограничаването на храни с богато целулозно съдържание е препоръчително. Освен целулозните храни проблеми с подуване, колики, повишено газообразуване могат да причинят пържените, пикантните, пасираните храни, които доста се използват и по заведенията, газираните напитки, бобовите растения. Срещу метеоризма има много добър препарат с изпитано в практиката ползотворно действие – това е Комфортекс. При стомашен дискомфорт се взимат два пъти по две капсули. Без проблем може да се приема продължително време, тъй като няма странични действия. Понякога е подходящо да се дадат и спазмолитици, но това става по преценка на лекуващия лекар.

За контакт с д-р Тодорова: 0888 713390

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 94