Здраве

26 Септември 2018

Животът днес

Според шведски учени половинчасовите всекидневни разходки намаляват риска от преждевременна смърт вследствие на инсулт, пише в списание Neurology.

„Ние откриваме все повече доказателства за факта, че физическата активност защитава мозъка от болести и увреждания и нашето изследване не е изключение в това отношение“, твърдят специалистите.

Клетките на човека и на другите живи същества се нуждаят от постоянен приток на хранителни вещества и кислород за нормалната си дейност. Много клетки могат да живеят достатъчно дълго време без кислород, но в крайна сметка това ще доведе до много негативен резултат като разрушаването на митохондриите – клетъчните енергийни станции, което ще предизвика гибелта им. Най-уязвими в това отношение са клетките на мозъка: настъпилият само след няколко минути кислороден глад има изключително сериозни последици, които като правило са необратими. Подобни изменения могат да настъпят както при сериозни инсулти, така и при по-малки проблеми в дейността на мозъчните кръвоносни съдове.

Специалистите от Швеция откриха прост начин хората да се предпазят, изучавайки данните на около 2300 пациента, пострадали неотдавна от инсулт и преминали през курс по рехабилитация. Лекарите обърнали внимание на начина им на живот, диетата, която спазват, както и на други фактори, потенциално свързани с дейността на мозъчните кръвоносни съдове. Оказало се, че основният рисков фактор за развитието на тежки форми на инсулт е липсата на физическа активност и седящият начин на живот. Хората, които не се движели, средно 1,2 пъти по-често страдали от мозъчни кръвоизливи в сравнение с тези, които водели активен начин на живот.

Според учените инсултът, както и неговите последици, може до голяма степен да се избегнат, ако хората отделят около четири часа в седмицата или половин час на ден за разходки и леки физически упражнения. 

Сподели във Facebook