Световно известният лондонски диетолог Роб Хобсън заяви, че тъмният шоколад е универсално средство, даряващо дълголетие, затова трябва да се употребява всеки ден. Според специалистът тайната е в какаото, което стабилизира изработването на допамин. Като цяло ефектът може да се сравни с този от най-качествените минерално-витаминни комплекси.

Какаото е източник на минерали и други необходими за организма вещества като магнезий, помагащ на костите и мускулите. Освен това шоколадът с високо съдържание на какао е добър източник на желязо, а това е пряко свързано с изработването на еритроцити.

Цинкът, който е важен компонент на какаото, помага за обновяването на клетките. Тъмният шоколад може да повиши и нивото на фенилетиламин, който е начално съединение на някои природни невромедиатори. При оптимална концентрация на фенилетиламин младостта на мозъка и когнитивните способности по-дълго се запазват.

Наскоро учени от Харвард съобщиха, че употребата на шест 30-грамови плочки тъмен шоколад на седмица понижават с 23% риска от аритмия при мъжете и с 21% при жените.

Сподели във Facebook